Macron: Pariis on valmis Canberraga allveelaevade osas koostööd tegema

Copy
Austraalia allveelaev HMAS Waller lahkumas Sydney sadamast. Foto on illustratiivne.
Austraalia allveelaev HMAS Waller lahkumas Sydney sadamast. Foto on illustratiivne. Foto: Reuters Photographer / Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron ütles täna, et pakkumine Austraaliaga allveelaevade asjus koostööd teha on endiselt jõus.

Austraalia tühistas mullu mitme miljardi dollarise leppe osta Prantsuse allveelaevu ning teatas selle asemel USA või Briti tuumaallveelaevade hankimisest.

Teade viis kahe riigi suhted madalseisu ja ähvardas nurjata Euroopa Liidu ja Austraalia kaubanduslepingu, kuid alates peaminister Anthony Albanese'i võimuletulekust on suhted paranenud.

Uute tuumaallveelaevade tarne võib võtta aastaid ja jätta Austraalia vajaliku võimekuseta ajal, mil Hiina on muutumas Vaikse ookeani piirkonnas jõulisemaks.

Macron ütles päev pärast Austraalia peaministriga kohtumist, et Prantsusmaa pakkumine «on endiselt laual».

Ta märkis, et Prantsusmaa ei müü välisriikidele tuumaallveelaevu, mistõttu on pakkumises ainult tavaallveelaevad. Ta lisas, et tootmine leiaks aset Austraalias.

«Võime nüüd näha, kuidas nad kohanevad raskustega, millega nad silmitsi seisavad,» ütles Macron.

«Teha tuleb põhimõtteline valik, kas toota allveelaevu oma riigis või sõltuda teistest; kas valida tuumaallveelaevad või mitte.»

Pariis ja Canberra leppisid Albenese võimuletuleku järel kokku tohutus hüvitises Prantsuse allveelaevade tootjale Naval Group.

Albanese nimetas 555 miljoni eurost hüvitist leppe tühistamise eest õiglaseks. Leppe väärtus oli sõlmimise hetkel umbes 33 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles