Visegrádi nelik lõheneb: Ungariga koosolekulaua taha ei istuta

Postimees
Copy
Ungari peaminister Viktor Orban.
Ungari peaminister Viktor Orban. Foto: Darko Vojinovic / AP Photo / Scanpix

Tšehhi ja Poola parlamentispiikrid boikoteerivad Visegrádi grupi kohtumist, nimetades Ungarit Venemaa trooja hobuseks, vahendab Tšehhi meedia. 

«Kesk-Euroopa poliitiline rühmitus Visegrádi Nelik on langemas üha sügavamale koomasse: Ungariga peetavate läbirääkimiste boikoteerimise tõttu jäi ära parlamendispiikrite kohtumine, mis pidi toimuma järgmisel reedel Bratislavas,» teatas Tšehhi meediaväljaanne Seznam Zprávy.

1991. aastal loodud Visegrádi gruppi kuuluvad Tšehhi, Slovakkia, Poola ja Ungari.

Diplomaatilistest allikate kohaselt ei kavatsenud kohtumisel osaleda ka Poola Sejmi spiikrid. 

«Võtame näiteks, et ungarlased peavad Venemaaga kahepoolseid läbirääkimisi energia tarnimise üle. See ei võimalda ELi riikidel koos seista ega edendada meie eesmärke selles energiakriisis,» selgitas Tšehhi parlamendispiiker Miloš Vystrčil.

«Ma arvan, et on hea väljendada oma eriarvamust mõistlikult ja selgelt, näiteks Visegrádi grupi tasandil,» lisas spiiker. 

«Alati on ungarlased need, kes nõustuvad sanktsioonipaketiga viimasena, nõudes järeleandmisi ja ähvardades edasisi sanktsioone mitte toetada. Nad on Venemaa Trooja hobune ja ma pean oluliseks saata neile selge signaal, et see on vastuvõetamatu,» ütles Tšehhi poliitik Pekarová Adamová. 

«Ma olen alati gruppi toetanud ja mul on väga kahju, et Ungari poliitikute jaoks on odav Venemaa nafta tähtsam kui ukrainlaste veri,» ütles Tšehhi kaitseminister Jana Černochová toona.

«Visegrádi koostöö on kestnud üle 30 aasta ja selle aja jooksul on meie riigid palju saavutanud - kuid on ka valdkondi, kus meie arvamused lahknevad,» kõlas viimasel grupi kohtumisel, mis leidis oktoobris aset Slovakkias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles