Kasahstan teatas riigipöördekatse luhtamisest enne valimisi

Copy
Iseseisvusmonument Kasahstanis Almatõs 17. november 2022.
Iseseisvusmonument Kasahstanis Almatõs 17. november 2022. Foto: PAVEL MIKHEYEV/REUTERS/Scanpix

Kasahstani võimud hoidsid ära rahutused ja riigipöördekatse presidendivalimiste ajal pühapäeval, võttes kinni seitse isikut, teatas neljapäeval julgeolekukomitee pressiteenistus.

Kasahstanis on pühapäeval ennetähtaegsed presidendivalimised, mis eeldatavasti kindlustab praeguse riigipea Kassõm-Žomart Tokajevi võimu pärast jaanuarirahutusi, milles sai surma üle 230 inimese.

«Riiklik julgeolekukomitee tõkestas 2022. aasta 17. novembril prokuratuuri abiga 20. novembriks massirahutuste kavandamise ja korraldamisega seotud kuritegeliku ühenduse tegevuse,» teatas pressiteenistus.

Julgeolekukomitee teatel hoiti erioperatsiooniga ära riigipöördekatse, mida kavandasid paguluses elava opositsionääri Muhtar Abljazovi mõttekaaslased.

Endine energiaminister ja pangajuht Abljazov on vastuoluline isik, kes on Kasahstanis tagaselja tapmises ja vara riisumises süüdi mõistetud.

Prantsusmaal elav Abljazov kannustab sotsiaalmeediakanalite kaudu kasahhe protestima.

Julgeolekuteenistuse sõnul püüdis grupp korraldada ulatuslikke rahutusi ning relvarünnakut haldushoonetele ja õiguskaitseasutustele.

Kinnipidamisel konfiskeeriti tulirelvi, laskemoona ja aineid süütepommide valmistamiseks ning sidepidamisvahendeid.

Tokajev sai Kasahstani presidendiks 2019. aastal ning on hakanud pärast jaanuarirahutusi opositsiooni tegevust piirama ning võimu koondama, tõrjudes kõrvale oma autoritaarse eelkäija Nursultan Nazarbajevi.

Ise on ta nimetanud end reformaatoriks, kes suudab riigi ühendada.

Kasahstani ajaloolised majandus- ja sõjalised sidemed Venemaaga pingestusid, kui Moskva saatis väed Ukrainasse ja Peking kerkis esile piirkonna suurima jõuna.

Tokajev on lubanud ehitada üles uue Kasahstani, liberaliseerida kohtusüsteemi, ohjeldada korruptsiooni ja viia läbi reforme.

Endiselt tekitab probleeme jaanuarirahutuste ajendiks olnud suur sotsiaalne ebavõrdsus, mis võib kujutada endast poliitilist ohtu.

Presidendivalimistel on veel seitsmeks aastaks riigipeaks kandideerival Tokajevil viis vähetuntud vastast. Ennetähtaegsed valimised algatas ta ise septembris, öeldes, et vajab uut mandaati, mis põhineks rahva usaldusel.

Korralised valimised pidanuks olema alles 2024. aasta detsembris, aga märtsis viidi Tokajevi algatusel läbi põhiseadusreform, millega kärbiti presidendi võimu parlamendi kasuks, ning see tingis ennetähtaegsed valimised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles