Jaapani peaminister väljendas Xile muret regiooni julgeoleku pärast

Copy
Jaapani peaminister Fumio Kishida ja Hiina president Xi Jinping surumas oma kohtumise alguses kätt Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna majanduskoostöö (APEC) foorumi raames,
Jaapani peaminister Fumio Kishida ja Hiina president Xi Jinping surumas oma kohtumise alguses kätt Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna majanduskoostöö (APEC) foorumi raames, Foto: Kyodo News/AP/Scanpix

Jaapani peaminister Fumio Kishida ütles täna, et edastas Bangkokis Hiina presidendile Xi Jinpingile oma tõsise mure piirkonna julgeoleku pärast.

Kishida ja Xi kohtusid Bangkokis esimest korda silmast silma.

«Ma väljendasin ka tõsist muret olukorra pärast Ida-Hiina merel, seal hulgas Senkaku saarte pärast, Hiina sõjalise tegevuse, seal hulgas ballistiliste rakettide lennutamise pärast, ning rõhutasin Taiwani väina rahu ja stabiilsuse tähtsust,» ütles Kishida ajakirjanikele.

Jaapanil ja Hiinal on tihedad kaubandussidemed, kuid nende suhted on halvenenud ajal, mil Hiina tugevdab oma sõjaväge, levitab oma regionaalset võimu ning võtab karmimat joont vaidlusaluste territooriumide küsimuses.

Augustis tulistas Hiina rakette õppuse raames ning need maandusid arvatavalt Jaapani eksklusiivsesse majandustsooni (EEZ).

Liidrid leppisid kokku suhtluse arendamises julgeolekuvallas.

Kishida vestles Xiga 2021. aasta oktoobris telefonis pärast peaministriks saamist, kuid silmast silma polnud nad varem kohtunud.

Viimane Jaapani peaminister, kellega Xi silmast silma kohtus, oli Shinzo Abe 2019. aasta detsembris.

Kishida sõnul kordas ta Jaapani hoiakut Hiina inimõigusküsimuste ning Jaapani kodanike kinnipidamise suhtes.

«Põhja-Korea küsimuses väljendasin meie ootust, et Hiinal saab olema oma roll, sealjuures ÜRO Julgeolekunõukogus,» sõnas Jaapani minister paar tundi pärast seda, kui Pyongyang tulistas taas raketi.

Pooled nõustusid korraldama Jaapani välisministri Yoshimasa Hayashi visiiti Hiina, lisas Jaapani peaminister.

Mis puudutab sõda Ukrainas, siis Xi ja Kishida nõustusid, et vihjed tuumarelvade kasutamise kohta on murettekitavad ning et tuumarelvi ei tohi kunagi kasutada ja tuumasõda mitte kunagi aset leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles