Hollandi kohus mõistis kolm MH17 kahtlusalust süüdi ja ühe õigeks (3)

Copy
Kohalikud töölised transpordivad MH17 lennuki rususid Donetski oblastis 20. november 2014.
Kohalikud töölised transpordivad MH17 lennuki rususid Donetski oblastis 20. november 2014. Foto: ANTONIO BRONIC/REUTERS/Scanpix

Hollandi kohus mõistis neljapäeval Malaysia Airlinesi lennu MH17 allatulistamises 2014. aastal kolm meest tagaselja süüdi ja ühe õigeks.

Lennuk kukkus alla Ukrainas, nõudes 298 inimelu.

Mõrvas ja tahtlikus lennuki kukutamises mõisteti süüdi venelased Igor Girkin, Sergei Dubinski ja ukrainlane Leonid Hartšenko. Venelane Oleg Pulatov süüdi ei olnud, ütles kohtunik Hendrik Steenhuis.

Hollandi kohus määras süüdi mõistetud venelastele ja ukrainlasele eluaegse vangistuse.

«Kohus nimetab tõestatud süüdistusi nii ränkadeks, et tema hinnangul on sobiv vaid kõige karmim vanglakaristus,» ütles Steenhuis.

Kohtuprotsess kestis enam kui kaks aastat ning selle käigus tõestasid prokurörid, et Boeing 777, mis oli teel Amsterdamist Kuala Lumpurisse, tulistati 17. juulil 2014 alla Buk-raketiga, ütles kohtunik. Raketi tulistasid Ida-Ukraina separatistid, ütles ta.

Mitte ükski süüalune 2020. aasta märtsis alanud kohtuprotsessile kohale ei ilmunud.

Tuntuim kahtlusalune on 51-aastane Girkin, tuntud ka pseudonüümi «Strelkov» järgi, kes on endine Vene spioon ja aitas sõda Ukrainas alustada, kirjutas AFP.

Vene luurega on sidemeid ka 59-aastasel Dubinskil, kes väidetavalt oli Ida-Ukraina separatistide sõjaväeluure juht.

Pulatov (55) on endine Vene eriüksuslane ja üks Dubinski asetäitjatest.

Hartšenko (50) juhtis väidetavalt üht separatistide üksust.

Lennuk kukkus Ukraina Donetski oblastisse, kus Moskva-meelsed separatistid võitlesid Ukraina vägedega.

Pardal viibinud 298 reisijast ja meeskonnaliikmest kaks kolmandikku moodustasid hollandlased, lisaks neile oli 30 austraallast ja 30 malaislast. Paljud ohvrid olid topeltkodakondsusega.

Ukraina toonane president Petro Porošenko nimetas seda terroriaktiks.

Venemeelsed separatistid väitsid, et lennuki tulistas alla Ukraina hävitaja.

Lennuki allakukkumist hakkas uurima Hollandi lennuohutusamet (OVV). 2014. aasta septembris teatati, et lennuk sai arvukate «kõrgenergiaobjektide» tabamuse ja murdus õhus kaheks. 2016. aasta septembris teatasid Hollandi uurijad ümberlükkamatutest tõenditest, et lennuk tulistati alla Buk-raketiga, mis oli toodud Venemaalt Ida-Ukraina separatistide alale.

2018. aasta mais tulid uurijad välja andmetega, et rakett pärines Lääne-Venemaal Kurskis asuvast sõjaväebrigaadist.

2019. aasta juunis esitasid rahvusvahelised uurijad neljale inimesele tapmissüüdistuse. Süüdistatavad olid Vene kodanikud Igor Girkin, Sergei Dubinski ja Oleg Pulatov ning Ukraina kodanik Leonid Hartšenko. Prokurörid ütlesid, et nelik tõi Buk raketisüsteemi Venemaalt Ida-Ukrainasse ja seadis laskepaika, «isegi kui nad ise nupule ei vajutanud».

2020. aasta märtsis algas kohtuprotsess Schipholi lennujaama lähedal, kust lennuk oli õhku tõusnud.

Kohtuprotsess ikka veel käis, kui Venemaa 2022. aasta veebruaris Ukrainale kallale tungis.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles