EL-i siseministrid arutavad järgmisel nädalal rändekriisi

Copy
Itaalia peaminister Giorgia Meloni.
Itaalia peaminister Giorgia Meloni. Foto: AGF/AGF/SIPA/Scanpix

Euroopa Liidu siseministrid kogunevad järgmisel nädalal kõnelustele rändekriisi üle, et leida lahendus Prantsusmaa ja Itaalia tülile merelt päästetud migrantide pärast, ütlesid diplomaadid.

Siseministrite erakorraline kohtumine peetakse reedel, 25. novembril.

«Ministrid käsitlevad praegust olukorda kõigil rändeteedel,» ütles EL-i eesistuja Tšehhi.

Euroopa Liidus pikalt hõõgunud probleemi on taas tähelepanu keskmesse toonud Itaalia uue paremäärmusliku valitsuse range suhtumine migratsiooni.

Peaminister Giorgia Meloni tahab, et teised EL-i riigid jagaksid suuremal määral koormat, mille ebaseaduslike sisserändajate randumine Itaalia õlule asetab.

Itaalia ning tema saatusekaaslased Küpros, Kreeka ja Malta ei ole rahul Euroopa vabatahtliku rändevoo haldamise mehhanismiga.

Novembri algul keeldus Itaalia võtmast vastu vabaühenduse laeva Ocean Viking, mille pardal oi 234 Vahemerest päästetud migranti.

Prantsusmaa lasi mitu päeva merel oodanud laeva Touloni sadamasse, kuid teatas, et ei võta vastu 3500 juba Itaalias olevat migranti, nagu oli varem Euroopa ümberjagamise kokkuleppega lubanud.

Meloni nimetas Prantsusmaa reaktsiooni agressiivseks ja põhjendamatuks.

Nüüdseks on Prantsusmaa 234 migrandist 44 asüülitaotluse tagasi lükanud ja teatanud, et nad saadetakse päritoluriiki tagasi.

Neist, kel lubatakse EL-i jääda, võtavad Prantsusmaa ja Saksamaa kolmandiku, ülejäänud lähevad teistesse EL-i riikidesse, kes on olnud vabatahtlikult nõus koormat jagama.

EL-i liikmesriikidele teevad muret ka teised rändeteed, eriti see, mis kulgeb läbi Lääne-Balkani.

Serbia on EL-i kriitika tõttu oma viisapoliitikat karmistanud ja eile teatati, et Tuneesia ja Burundi kodanikud ei pääse enam viisata Serbiasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles