Emotsionaalne Pelosi teatas, et loobub juhtimast Kongressi demokraate

Copy
USA esindajatekoha spiiker Nancy Pelosi.
USA esindajatekoha spiiker Nancy Pelosi. Foto: Andrew Harnik via www.imago-images.de/imago images/MediaPunch

USA esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi teatas neljapäeval, et paneb Kongressi demokraatide juhi ameti maha, kui vabariiklased esindajatekoja jaanuaris enda kontrolli alla saavad.

«Ma ei taotle tagasivalimist Kongressi demokraatide juhi kohale,» lausus Pelosi esindajatekojas peetud emotsionaalses kõnes. «Minu arvates on käes aeg, et uus põlvkond asuks juhtima demokraatide fraktsiooni, mida ma nii sügavalt austan,» ütles 82-aastane Pelosi, kellest sai esimest korda spiiker 2007. aastal.

Pelosi lahkumine parteijuhi kohalt tähistab Washingtonis ühe ajastu lõppu ja toimub pärast seda, kui vabariiklased võitsid eelmisel nädalal toimunud vahevalimistel esindajatekojas napi enamuse.

President Joe Biden nimetas Pelosit demokraatia tuliseks kaitsjaks, kellele ameeriklased on palju tänu võlgu. Ta märkis oma avalduses, et Pelosi mullune otsustav vastus rünnakule USA Kapitooliumi vastu Donald Trumpi toetajate poolt tõestas, et ta on demokraatia tuline kaitsja, keda mäletatakse USA ajaloo kõige mõjukama esindajatekoja spiikrina.

«Nancy Pelosi tõttu on miljonite ameeriklaste elu parem isegi neis piirkondades, mida esindavad vabariiklased, kes hääletasid tema eelnõude vastu ja sõimavad teda liiga sageli,» ütles Biden avalduses.

Ekspresident Barack Obama nimetas Pelosit Ameerika ajaloo üheks edukaimaks seadusandjaks. «Ma ei saaks olla tänulikum tema sõpruse ja eeskuju eest,» kirjutas ta Twitteris.

1987. aastal Kongressi valitud Pelosi sai 2007. aastal spiikriks, olles esimene ja seni ainus naine, kes on kunagi olnud sellel mõjuvõimsal ametikohal.

Pelosi ütles eelmisel nädalal, et otsust tema tuleviku kohta mõjutab jõhker rünnak tema abikaasa vastu 8. novembri vahevalimiste eel. Paul Pelosi, kes on samuti 82-aastane, toimetati tõsiste vigastustega haiglasse pärast seda, kui spiikrit otsinud sissetungija murdis nende California koju ja ründas teda haamriga.

Oma kõnes, mis pälvis demokraatlike seadusandjate tormilise aplausi, jutustas Pelosi oma esimesest pilguheidust Kapitooliumile, kui ta oli kuueaastane, ja kirjeldas oma teekonda koduperenainest parlamendi esimeheks. Ta kiitis oma erakonna oodatust paremat esitust vahevalimistel kui demokraatia võitu.

Pelosi lahkumisega on partei põlvkonnavahetuse künnisel.

New Yorgi seadusandja Hakeem Jeffries (52), kellest järgmises esindajatekojas peaks saama demokraatide vähemuse liider, nimetas Pelosit kõigi aegade suurimaks. Senati demokraatliku enamuse juhi Chuck Schumeri sõnul muutis Pelosi riigi lugematute naiste ja tüdrukute jaoks palju paremaks kohaks.

Vabariiklastest kongresmenide reaktsioon oli sootuks teine ja paljud neist ilmunud tema kõne ajaks kohale.

435-liikmelise esindajatekoja uueks spiikriks saab jaanuarist suure tõenäosusega 57-aastane California vabariiklane Kevin McCarthy.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles