IAEA on sügavalt mures Venemaa tegevuse pärast Ukraina tuumarajatiste vastu

Copy
Zaporižžja tuumaelektrijaam.
Zaporižžja tuumaelektrijaam. Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO/REUTERS/Scanpix

ÜRO tuumajärelevalveameti nõukogu võttis neljapäeval vastu resolutsiooni, milles väljendati «sügavat muret», et Venemaa ei ole võtnud kuulda üleskutseid lõpetada tegevus sõjast räsitud Ukraina tuumarajatiste vastu.

Nõukogu «kutsus Vene Föderatsiooni üles loobuma alusetutest pretensioonidest Zaporižžja tuumaelektrijaama omandiõiguse kohta, viivitamatult viima oma sõjaväelased ja muu personali elektrijaamast välja ning lõpetama kõik tegevused selle jaama ja muude Ukraina tuumarajatiste vastu».

Kanada ja Soome algatatud resolutsiooni kiitsid heaks nõukogu 35 liikmest 24, ütlesid kaks diplomaati AFP-le. Venemaa ja Hiina hääletasid vastu.

Pakistan, India, Lõuna-Aafrika Vabariik, Namiibia, Keenia, Vietnam ja Saudi Araabia jäid erapooletuks, samas kui kaks riiki puudusid.

Euroopa suurim, Zaporižžja tuumajaam, mis asub Ukrainas territooriumil, mille Venemaa väidab olevat liidendanud, asub alalise lahingutandri lähedal ning sellel piisab võimsust üksnes selleks, et hoida kuut suletud reaktorit üles sulamast.

Läinud nädalal ütles IAEA juht Rafael Grossi, et jõupingutused veenda Venemaad ja Ukrainat rajama Zaporižžja tuumajaama ümber turvatsoon, on «väga keerulised», kuid lubas, et nad ei kanna kannatust.

«Need on väga keerulised läbirääkimised kahe sõdiva riigi vahel, kes sisuliselt teineteisega ei räägi,» ütles Grossi Egiptuses COP27 kliimakonverentsi kõrvalt AFP-le.

Asukoht on lähedal Vene ja Ukraina vägede vahelisele rindejoonele ning mõlemad pooled on viimastel kuudel korduvalt süüdistanud üksteist tuumajaama lähikonnas tulistamises, mis on toonud kaasa tuumakatastroofi kartuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles