Macron olukorrast Aasias: närvilised elevandid peavad tegema koostööd tiigrite ja ahvidega

Copy
Prantsusmaa president Emmanuel Macron peab kõne APEC juhtide tippkohtumisel.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron peab kõne APEC juhtide tippkohtumisel. Foto: Jacques Witt/SIPA/Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron ärgitas lõpetama suurt vastasseisu Aasias USA ja Hiina vahel, kui ta esitas reedel oma nägemuse Prantsusmaa suhetest selle piirkonnaga.

«Me ei usu hegemooniasse, me ei usu vastasseisu, aga me usume stabiilsusesse,» rääkis ta kohtumisel äriliidritega, mis toimus Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna majanduskoostöö tippkohtumise (APEC) kõrvalt.

Macron märkis, et piirkonna riigid, sealhulgas Prantsusmaa, kel on ülemereterritooriume nii India kui ka Vaikse ookeanis (Réunion, Uus-Kaledoonia ja Prantsuse Polüneesia), peavad siin oma rolli mängima.

«Oleme džunglis ja meil on siin kaks suurt elevanti, kes üritavad muutuda üha närvilisemaks,» rääkis Macron inglise keeles peetud kõnes.

«Kui nad muutuvad väga närviliseks ja alustavad sõda, on see ülejäänud džungli jaoks suur probleem. Teil on vaja koostööd paljude teiste loomadega, nagu tiigrid, ahvid ja nii edasi,» seletas Prantsusmaa president.

Macroni sõnul on maailm silmitsi üheaegsete kriisidega kliimamuutusest kuni majandusvapustuseni, mis vajab koordineeritud vastust.

«Meie India ja Vaikse ookeani piirkonna strateegia on selles keskkonnas dünaamilise tasakaalu tagamine,» rääkis ta, pidades vajalikuks, et kumbki suurvõimudest ei saavutaks hegemooniat.

Macron kutsus Aasia riike ka üles liituma kasvava konsensusega konflikti vastu Ukrainas, öeldes, et see on ühtaegu ka nende probleem.

Prantsuse president rääkis Vaikse ookeani piirkonna tippkohtumisel äriliidritele samuti, et Prantsusmaa üritab luua üha suuremat konsensust ütlemaks, et see sõda on ka teie probleem, sest see tekitab nii palju ebastabiilsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles