Rootsi prokurör: Nord Streami torujuhtmetelt leitud lõhkeainete jäljed kinnitavad sabotaaži (2)

Copy
Nord Stream gaasileke.
Nord Stream gaasileke. Foto: DANISH DEFENCE COMMAND/REUTERS/SCANPIX

Rootsi prokuröri sõnul said Nord Streami torujuhtmed kahjustada mitme plahvatuse tagajärjel. Uurijad on leidnud torujuhtmete kahjustatud osade juurest lõhkeainete jälgi, mis kinnitab, et tegemist oli sabotaažiga, teatas Rootsi prokurör.

Rootsi ja Taani ametiasutused uurivad nelja auku Nord Stream 1 ja 2 torujuhtmes, mis asuvad Läänemere põhjas ja ühendavad Venemaad ja Saksamaad. Plahvatused, mis toimusid septembris mõni tund pärast Norra ja Poola vahelise Balti gaasijuhtme avamist, lõpetasid Vene gaasi liikumise torujuhtmes.

Taani teatas eelmisel kuul, et esialgne uurimine on näidanud, et lekked on põhjustatud võimsatest plahvatustest.

«Nüüdseks läbi viidud analüüs näitab lõhkeainete jälgi mitmel leitud esemel,» ütles Rootsi prokuratuur oma avalduses. «Uurimine on väga keeruline ja põhjalik. Käimasolev uurimine määrab kindlaks, kas kahtlusaluseid on võimalik tuvastada,» lisati avalduses.

Rootsi julgeolekuteenistus ütles oma avalduses, et tegemist on tõsise sabotaažiga. «Detonatsioonide tagajärjel tekkinud ulatuslikud kahjustused gaasijuhtmetele on põhjalikult dokumenteeritud,» lisas Rootsi julgeolekuteenistus.

«Analüüsid leidsid mitmelt (plahvatuskohalt leitud) objektilt lõhkeainete jälgi,» ütles eelurimist juhtiv prokurör Mats Ljungqvist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles