Keenias suri 99-aastaselt maailma vanim põhikooliõpilane

Copy
Priscilla Sitienei (keskel) Keenias Ndalati küla koolis 25. jaanuar 2022.
Priscilla Sitienei (keskel) Keenias Ndalati küla koolis 25. jaanuar 2022. Foto: MONICAH MWANGI/REUTERS/Scanpix

Keenias suri maailma vanim põhikooliõpilane, 99-aastane Priscilla Sitienei, kelle hiline haridustee sai aluseks Prantsuse filmile ja teenis ära UNESCO tunnustuse.

Lapselaps Sammy Chepsiror ütles ajalehele Standard, et tema vanaema suri kolmapäeval kodus.

«Gogo (vanaema) tervis oli hea ja ta käis koolis veel kolm päeva enne lahkumist, siis tekkisid tal rinnus valud, mis sundisid teda koolist koju jääma,» rääkis lapselaps neljapäeval ajalehele.

UNESCO andmetel oli Priscilla 94 aastat vana, kui otsustas taas kooli minna. Tal õnnestus ära rääkida Rift Valley piirkonna kohaliku kooli direktor, lisas ÜRO kultuuri- ja haridusorganisatsioon, nimetades vanaema eeskujuks kohalikule kogukonnale ja laiemaltki.

Eakas õpilane ütles eelmisel aastal usutluses UNESCO-le, et tema eesmärk on motiveerida Keenia emasid pärast laste sünnitamist kooli tagasi minema, selle asemel, et häbist või sotsiaalset stigmat peljates haridusest ilma jääda.

«Ma tahtsin näidata eeskuju mitte ainult neile, vaid teistele tüdrukutele kogu maailmas, kes ei ole koolis.»

«Hariduseta pole sa kanast parem,» lisas vanaema.

Priscilla Sitienei koolitee on jäädvustatud Pascal Plissoni dokumentaalfilmis «Gogo», mis viis vanaema möödunud aastal esimest korda lennukiga Prantsusmaale, kus ta kohtus esimese leedi Brigitte Macroniga.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles