USA tahab Hiinalt abi Põhja-Koreaga

Copy
USA president Joe Biden (vasakul) ja Hiina president Xi Jinping (paremal) 11. november 2022.
USA president Joe Biden (vasakul) ja Hiina president Xi Jinping (paremal) 11. november 2022. Foto: Mandel Ngan/AFP/Scanpix

USA palub Hiinalt, et see aitaks ohjeldada Põhja-Koread pärast seda, kui Pyongyang katsetas raketti, mis ulatuks Ühendriikide mandriosani, ütles reedel ametnik.

«See on kindlasti osa meie diplomaatiast, et üritada saada Hiinat ühinema riikidega, kes on selle hukka mõistnud ning kasutama oma mõjuvõimu, et veenda» Põhja-Koread, ütles üks kõrgem USA ametnik, kes saadab asepresident Kamala Harrist tema Aasia-ringreisil.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un Pyongyangis 10. august 2022. 
Põhja-Korea liider Kim Jong-un Pyongyangis 10. august 2022. Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File/Scanpix

Nimetuks jääda soovinud ametnik kinnitas Jaapani teadet, et Põhja-Korea tulistas välja kaugmaaraketi.

«Tänane tegevus oli täiendav eskalatsioon,» ütles ametnik, kuna rakett suudab välja lennata nii Ühendriikideni, aga ka paljudesse teistesse riikidesse maailmas.

Aasia-Vaikse ookeani majanduskoostöö (APEC) foorumi tippkohtumisel Tai pealinnas Bangkokis viibiv Harris osales reedel istungil, millest võttis osa ka Hiina president Xi Jinping, kuid ametniku sõnul nad omavahel üks-ühele ei kohtunud.

Xi kohtus esmaspäeval G20 tööstusriikide tippkohtumisel Indoneesias Bali saarel USA presidendi Joe Bideniga, kes väljendas veendumust, et Peking ei taha näha Pyongyangilt olukorra eskaleerimist.

Harris kohtus Bangkokis Jaapani, Lõuna-Korea, Austraalia, Kanada ja Uus-Meremaa peaministriga seoses Põhja-Korea raketikatsetusega.

Ametnik lisas, et Harris kutsus kokku ÜRO Julgeolekunõukogu erakorralise istungi Põhja-Korea küsimuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles