Trumpi juurdlusi hakkab juhtima endine Haagi sõjakuritegude prokurör

Copy
USA prokurör Jack Smith.
USA prokurör Jack Smith. Foto: AP/Scanpix

USA justiitsministeerium nimetas reedel Haagi sõjaroimatribunali endise peaprokuröri juhtima kaht endise presidendi Donald Trumpi kriminaalasja uurimist.

«Justiitsminister Merrick B. Garland teatas täna justiitsministeeriumi endise prokuröri ja Haagi erikohtu endise peaprokuröri Jack Smithi nimetamisest erinõunikuks kahes käimasolevas kriminaaluurimises,» teatas ministeerium.

Trumpi uuritakse seoses salajaste valitsuse dokumentidega, mis Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) avastas läbiotsimisel tema Lõuna-Florida kodus, ja tema seotuse tõttu 2021. aasta rünnakuga USA kongressile Wahingtoni Kapitooliumi künkal.

Erinõunik Smith lubas kiiret ja sõltumatut uurimist.

«Ma kasutan sõltumatut otsusõigust ja viin juurdlust edasi kiiresti ja põhjalikult, olenemata sellest, millise tulemuse faktid ja seadus dikteerivad,» ütles Smith avalduses.

76-aastane Trump teatas teisipäeval ametlikult otsusest kandideerida 2024. aasta presidendivalimistel.

Tema ebatavaliselt varajases sammus nähakse soovi vältida võimalikke kriminaalsüüdistusi ning ka surveavaldust teistele vabariiklastele, kes püüavad saada partei lipukandjaks.

Üheks suuremaks rivaaliks Trumpile peetakse Florida kuberneri Ron DeSantist, kes sai 8. novembril peetud vahevalimistel kindla võidu ja jätkab ametis.

Teiste võimalike rivaalidena on nimetatud endist asepresidenti Mike Pence'i, Texase senaatorit Ted Cruzi, Virginia kuberneri Glenn Youngkini, endist välisministrit Mike Pompeod ja endist Lõuna-Carolina kuberneri Nikki Haleyd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles