Kliimaaktivistid valasid värviga üle Charles Ray skulptuuri Pariisis (1)

Copy
Ülevalatud Charles Ray skulptuur ja aktivistid Pariisis.
Ülevalatud Charles Ray skulptuur ja aktivistid Pariisis. Foto: Reuters/ScanPix

Keskkonnaaktivistid valasid reedel oranži värvi ameerika kunstniku Charles Ray väliskulptuurile Pariisi kesklinnas, tegu oli järjekordse kunstitaiese määrimisega, mille eesmärk on panna valitsusi rohkem tegutsema kliimamuutuse pidurdamise nimel.

Elusuurune «Hobune ja ratsanik» seisab kaasaegse kunsti muuseumi Bourse de Commerce'i ees.

Teo tunnistas omaks rühmitus Dernière Rénovation (pr.k. - viimane uuendus/renoveerimine), mis näitas oma veebiküljel fotot kahest noorest aktivistist, noormehest ja tütarlapsest, kes põlvitasid kuju ees ja hoidsid teineteisel käest.

Samuti oli ratsanikule selga tõmmatud valge t-särk lausega «Meil on jäänud 858 päeva», mis on ilmselt viide uurimustöödele, mille kohaselt peavad süsinikuemissioonid hakkama alanema 2025. aasta järel, vastasel korral ei ole planeedil elujõulist tulevikku.

«Ökovandalism jõudis järgmisele tasemele,» ütles Twitteris kultuuriminister Rima Abdel Malak, kes külastas sündmuspaika ajal, mil töölised kuju puhastasid. «Kunst ja ökoloogia ei ole kokkusobimatud. Vastupidi, need on sarnased eesmärgid.»

Kliimaaktivistid puistasid reedel Milanos jahu värvikale sportautole, mille maalis üle ameerika kunstnik Andy Warhol, tegu oli järjekordse keskkonnaalase protestiga, mis nõuab tegutsemist kliimamuutuse pidurdamiseks.

Neli ühendusse Last Generation (i.k. - viimane põlvkond) kuuluvat aktivisti puistas kaheksa kilo jahu 1979 BMW M1 peale, mis on väljanäitusel Fabbrica del Vapore kultuurikeskuses, mis kureerib popkunsti meistri retrospektiivi.

«Kunstitööd on võetud sihikule selleks, et tõsta esile meie ühiskonna väärtuste silmakirjalikkust – kas me tõesti läheme raevu kunstitaiestele kahju simuleerimise peale, samas kui meid jätab külmaks jätkuv objektiivne looduse tööde, ökosüsteemide ja meie endi elude hävitamine?» kirjutas Last Generation avalduses.

Sama ühendus loopis kahe nädala eest Roomas Van Goghi maalile suppi.

Tegemist on osaga laiemast kliimaaktivistide meeleavalduste kampaaniast Euroopas, kus sihikule on võetud kunsti tippteoste näiline rikkumine. Teiste seas on saanud pihta Vermeeri «Pärlkõrvarõngaga tüdruk» Haagis ja Van Goghi «Päevalilled» Londonis, põhjustades laialdast pahameelt ametnikelt.

 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles