Vabaühendus: Iraani meeleavalduste mahasurumises on tapetud 47 last

Copy
Meeleavaldus Teheranis 17. novembril 2022.
Meeleavaldus Teheranis 17. novembril 2022. Foto: Anonüümne autor/Zumapress/Scanpix

Iraani julgeolekujõud on kurditar Mahsa Amini surmale järgnenud meeleavalduste mahasurumises tapnud vähemalt 378 inimest, nende seas 47 alaealist, teatas täna Oslos baseeruv vabaühendus.

Islamivabariiki on raputanud protestilaine alates 22-aastase kurditari surmast 16. septembril kombluspolitsei vahi all.

Kui algul oli protest suunatud naistele kehtestatud rangete riietumisreeglite vastu, on need nüüdseks paisunud laiemaks liikumiseks teokraatlikku riigikorra vastu, mis tuli võimule 1979. aasta revolutsiooni järel.

«Repressioonijõud on alates 16. septembrist tapnud vähemalt 378 meeleavaldajat, nende seas 47 last,» ütles vabaühenduse Iraani Inimõigused (IHR) direktor Mahmood Amiry-Moghaddam.

Alates kolmapäevast on hinnang ohvrite arvule kasvanud 36 võrra.

Ohvritest vähemalt 123 on Pakistaniga piirnevas Sistan-Belutšistani provintsis, 40 nii Kurdistani kui Teherani provintsis ja 39 Lääne-Aserbaidžaani provintsis.

IHR hoiatas, et tuleval nädalal toimuva ÜRO inimõigusnõukogu kohtumise eel on kogumas hoogu Iraani režiimi valeinfokampaania.

Amiry-Moghaddam märkis, et režiim üritab väita, nagu oleks tapetud meeleavaldajad terrorirühmituste liikmed.

«Nad tahavad kasutada seda ettekäändena elavmoona laiemaks kasutamiseks,» ütles ta uudisteagentuurile AFP.

«Samuti tahavad nad mõjutada ÜRO inimõigusnõukogu riike, kes kogunevad 25. novembril eriistungile, et kaaluda sõltumatu uurimise alustamist ja vastutusele võtmise mehhanismi loomist,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles