Stoicescu propagandisti ähvardusest: eesmärk on jõuda lääne meediasse ja tekitada hirmu (12)

Margus  Martin
, ajakirjanik
Copy
Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Kalev Stoicescu.
Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Kalev Stoicescu. Foto: Remo Tõnismäe

Ukraina siseministri nõunik ja poliitik Anton Heraštšenko tviitis oma Twitteri kontol ühes Venemaa propagandakanalis kõlanud ähvardust võtta «sõnakuulmatu käitumise» jätkudes Eesti vastu kasutusele jõumeetodid.

«Me peame ilmselt ameeriklaste kaudu hoiatama, et reageerime karmilt, kui Eestist saab koridor terroristide eksportimisel Venemaa Föderatsiooni. Ja sellise olukorras on kõik vastumeetmed head, sealhulgas sõjalised: jõu ja isegi rakettide kasutamine,» räägiti telesaates.

Ehkki ähvarduse kontekst, millega seoses heidetakse Eestile ette kavatsust luua läbi riigi Venemaale «terroristide koridor» jääb antud videolõigu põhjal mõistetamatuks, on taoliste sõnumite edastamise üks eesmärk tekitada hirmu, tõdes kaitse- ja välispoliitika teadur Kalev Stoicsescu (Eesti 200).

Julgeolekueksperdi sõnul ta konkreetset saadet vaadanud pole, kuid on selge, et ähvardused, olgugi alusetud, on ülepingutatud. «Selliste ähvarduste eesmärk on jõuda lääne meediasse ja tekitada hirmu,» lausus Stoicescu. «Näidata, et Kreml on justkui viimse piirini viidud ja võib konflikti laiendada. Eesti valimine ähvarduste sihtmärgiks näitab, et Moskva tunneb erilist viha Ukraina toetamise, Venemaa terroristlikuks riigiks kuulutamise ja lääne ühtsuse edendamise pärast.»

Ta lisas, et Venemaa peaks teadma: rünnak mistahes NATO riigi vastu ei jää vastuseta. Stoicescu sõnul on aga praegu vähe tõenäoline, et Eesti idanaabril oleks huvi konflikti laiendada.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles