Austin: Venemaa sõda Ukrainas pakub eelvaadet türannia maailmast (1)

Copy
USA kaitseminister Lloyd Austin esinemas Halifaxi rahvusvahelisel julgeolekufoorumil.
USA kaitseminister Lloyd Austin esinemas Halifaxi rahvusvahelisel julgeolekufoorumil. Foto: Andrew Vaughan /The Canadian Press via AP / Scanpix

USA kaitseminister Lloyd Austin hoiatas eile, et Venemaa sõda Ukrainas pakub eelvaadet maailmast, kus tuumarelvadega riigid võivad ähvardada teisi riike, ja lisas, et Peking, nii nagu ka Moskva, taotlevad maailma, kus jõud paneb asjad paika.

Austin ütles seda iga-aastasel Halifaxi rahvusvahelisel julgeolekufoorumil, kus osalevad kaitse- ja julgeolekuametnikud paljudest lääneriikidest.

«Venemaa invasioon pakub eelvaadet võimalikust türannia ja segaduste maailmast, kus keegi meist ei tahaks elada. Ja see on kutse üha rohkem ebakindlasse maailma, kus kummitab tuumarelvastuse leviku vari,» ütles Austin oma kõnes.

USA kaitseministri sõnul jälgivad praegu toimuvat Vene presidendi Vladimir Putini «kaasautokraadid».

«Ja nad võivad kergesti järeldada, et tuumarelvade hankimine annab neile oma »jahiloa«. See võib põhjustada tuumarelva levikut,» ütles ta.

Austin tõrjus ka Putini väited nagu oleks tänapäevane Ukraina täielikult Venemaa loodud. Ta nimetas seda «visiooniks maailmast, kus autokraadid otsustavad, millised riigid on reaalsed ja millised riigid võib ära kustutada».

Ta lisas, et Ukraina sõda «näitab kogu maailmale segaduse ohte».

«See on julgeolekuväljakutse, millega me silmitsi seisame. See on pakiline ja see on ajalooline,» lausus Austin.

«Kuid me astume sellele vastu. Demokraatia aluspõhimõtted on piiramisrõngas kogu maailmas,» ütles ta.

USA president Joe Biden ütles eelmisel kuul, et tuumakonflikti oht on kõrgeimal tasemel alates 1962. aasta Kuuba raketikriisist. Vene ametnikud on tõstatanud taktikaliste tuumarelvade kasutamise võimaluse pärast suuri tagasilööke juba ligi üheksa kuud kestnud Ukraina sõjas.

Austin ütles, et tuumarelvi tuleb omada vastutustundlikult ja mitte kasutada neid maailma ähvardamiseks.

Ukraina seisab silmitsi karmi talvega. Ja kuna Venemaa positsioon lahinguväljal nõrgeneb, võib Putin taas kasutusele võtta vastutustundetu tuumarelvaga ähvardamise, lisas USA kaitseminister.

Austin võrdles Venemaad Hiinaga, öeldes, et Peking püüab ümber kujundada nii regiooni kui ka rahvusvahelist süsteemi, et see vastaks tema autokraatlikele eelistustele. Ta juhtis tähelepanu Hiina kasvavale sõjalise tegevusele Taiwani väinas.

«Peking, sarnaselt Moskvale, taoteb maailma, kus tugevatel on õigus, kus vaidlusi lahendatakse jõuga ja kus autokraadid võivad kustutada vabaduse leegi,» lausus Austin.

USA kaitseminister nimetas Venemaa sissetungi Ukrainasse rängimaks julgeolekukriisiks alates teise maailmasõja lõpust ning ütles, et selle tulemus «aitab määratleda globaalse julgeoleku kurssi sellel noorel sajandil».

Austin ütles, et sel nädalal Poolas kahe inimese elu nõudnud raketiplahvatus on Vene presidendi Vladimir Putini «sõjavaliku» tagajärg.

NATO ametnike sõnul on tõenäoline, et Poolas alla kukkunud raketi tulistas välja Ukraina õhutõrje hävitamaks Vene raketti.

Poola, NATO ja USA ametnikud on ohvreid nõudnud vahejuhtumis süüdistanud otseselt Venemaad, öeldes, et ukrainlased tulistasid raketi, kuna nad olid sunnitud kaitsma riiki Venemaa massiivsete rünnakute eest.

Austin rõhutas oma kõnes, et NATO on kaitseallianss ega kätke ohtu Venemaale. Kuid samas toetab NATO Ukraina õigust ennast kaitsta.

«Ja me kaitseme iga tolli NATO territooriumist,» lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles