G7 riigid nõuavad ÜROlt karmimaid samme Põhja-Korea vastu

Copy
Mandritevahelise ballistilise raketi tulistamine Pyongyangi lennujaama territooriumilt.
Mandritevahelise ballistilise raketi tulistamine Pyongyangi lennujaama territooriumilt. Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP / Scanpix

Maailma juhtivate tööstusriikide ühenduse G7 liikmed kritiseerisid eile Põhja-Korea mandritevahelise ballistilise raketi (ICBM) katsetust ning nõudsid, et ÜRO Julgeolekunõukogu astuks karmimaid samme selliste raketikatsetuste lõpetamiseks.

G7 riikide välisministrid märkisid, et Põhja-Korea korduvad raketikatsetused «suurendavad veelgi piirkonna ebastabiilsust, seda hoolimata rahvusvahelise kogukonna üleskutsetest stabiilsusele ja rahule».

Põhja-Korea tulistas reedel ICBMi, mis ekspertide sõnul tundus olema riigi kõige uuem rakett.

G7sse kuuluvad Kanada, Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia, Jaapan, Suurbritannia ja USA. Ühisavaldusele kirjutas alla ka Euroopa Liidu esindaja.

Põhja-Korea on sel kuul tulistanud umbes 30 lühi-, kesk- ja kaugmaaraketti. Reedel tulistatud ICBM kukkus Jaapani eksklusiivsesse majandustsooni Hokkaidost läänes.

KCNA teate kohaselt oli reedel tulistatud rakett Hwasong-17, mis olevat «tugevaim strateegiline relv maailmas». Põhja-Korea liider Kim Jong-un jälgis koos oma tütrega raketi tulistamist, lisas agentuur.

Põhja-Korea on tänavu tulistanud rohkem rakette, kui ühelgi varasemal aastal.

ÜRO Julgeolekunõukogu on alates 2006. aastast vastu võtnud ligi tosin resolutsiooni, millega on kehtestatud Pyongyangile mitmeid sanktsioone.

Põhja-Korea korraldas aastatel 2006-2017 kuus tuumakatsetust ning on lubanud oma tuumaprogrammist mitte loobuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles