Sunak: Brexitist tagasiteed ei ole

Copy
Briti peaminister Rishi Sunak.
Briti peaminister Rishi Sunak. Foto: TOLGA AKMEN/AFP/Scanpix

Briti peaminister Rishi Sunak eitas täna, et valitsus üritab Ühendkuningriigi Euroopa Liidust lahkumise lepingu osas muudatusi teha.

Brexiti toetaja Sunak ütles ärijuhtidele, et elu väljaspool EL-i «on juba toonud tohutu suurt kasu ja võimalusi», tuues näitena immigratsiooni suurema ohjeldamise ja tihedamad kaubandussidemed Aasiaga.

«Lubage ühemõtteliselt öelda. Minu juhtimisel ei alusta Ühendkuningriik Euroopaga suhteid, mis tähendaksid seaduste vastavusseviimist EL-i seadustega,» ütles peaminister.

Suurbritannia lahkus EL-ist täielikult 2021. aasta jaanuaris. Londoni ja Brüsseli kokkuleppega säilis valdavalt tollivaba kaubavahetus bloki liikmetega.

Pühapäeval kirjutas ajaleht Sunday Times, et «kõrged valitsusliikmed plaanivad viia Suurbritannia Šveitsi-stiilis suhtele Euroopa Liiduga».

Šveitsil on blokiga tihedad sidemed lepingute alusel, mis hõlmavad ligipääsu ühisturule, suures ulatuses vaba liikumist ning EL-i kukrusse maksmist.

ÜK rahandusminister Jeremy Hunt ütles eelmisel nädalal, et tahab likvideerida «suure enamiku» kaubandusbarjääridest EL-iga.

See on samas suurendanud rahulolematust euroskeptikutest tooride seas.

Eelmise nädala YouGovi küsitluse järgi arvab praegu 56 protsenti ÜK elanikest, et EL-ist lahkumine oli viga ning 32 protsenti olid jätkuvalt Brexiti poolt.

«Valitsus peaks keskenduma sellele, mida sel on vaja teha, selle asemel, et üritada uuesti alustada lõpetatud vaidlust Euroopa üle,» ütles endine tooride liider Iain Duncan Smith väljaandele The Sun.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles