Norra annab Ukrainale 200 miljonit dollarit gaasiostuks

Copy
Sleipneri avamere gaasiplatvorm, Norras, 1. oktoober 2022. Pilt on illustratiivne.
Sleipneri avamere gaasiplatvorm, Norras, 1. oktoober 2022. Pilt on illustratiivne. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB/AFP/SCANPIX

Norra rahandusminister Trygve Slugsvoll Vedum allkirjastas täna lepingu, millega rahastab sel talvel kahe miljardi Norra krooni (umbes 195,2 miljoni USA dollari) ulatuses Ukraina maagaasi ostu.

Norra valitsuse veebilehe postituse kohaselt suunatakse raha Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupanga (EBRD) kaudu. Panga nimel allkirjastas lepingu täna Oslos panga esimene asepresident Jürgen Rigterink.

«Ukraina pöördus Norra poole toetuse saamiseks sel talvel maagaasi ostmiseks. Aeg on ülioluline ja meil on väga hea meel, et gaasi ostmisel on meie partneriks EBRD. Peame tähtsaks suunata toetus läbi maineka rahvusvahelise organisatsiooni, mis tagab raha tõhusa ja läbipaistva kasutamise,» ütles rahandusminister, keda sõnumis tsiteeritakse.

Pressiteates märgitakse, et gaasi ametlik saaja Ukrainas on Naftogaz Ukrainõ. Maksed tehakse otse Euroopa gaasitarnijatele, kes on saanud eelneva heakskiidu ja kes esitavad tarnitud koguse eest arved.

EBRD kodulehel olevast teatest selgub, et Norra nõustus panga ühe asutaja ja usaldusväärse doonorina andma Naftogazile lisaks EBRD 300 miljoni euro suurusele laenule kahe miljardi Norra krooni suuruse toetuse.

«EBRD seab Ukraina kõige pakilisemate majandusvajaduste rahuldamisel esikohale kaubanduse rahastamise, energiajulgeoleku, kriitilise taristu, toiduga kindlustatuse ja ravimitööstuse likviidsuse tagamise. Kõigi valdkondade investeeringud nõuavad doonoritoetust sellistelt partneritelt nagu Norra, USA, EL, Saksamaa, Ühendkuningriik ja Kanada,» märgib EBRD.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles