«Kadõrov teeb kõik, mis tema võimuses, et Putinile lojaalsust näidata» (1)

Polina Klochko
, Postimehe välistoimetuse praktikant ja TÜ Skytte instituudi magistrant
Copy
Tšetšeenia Vabariigi juht Ramzan Kadõrov võidupüha tähistamisel Groznõis.
Tšetšeenia Vabariigi juht Ramzan Kadõrov võidupüha tähistamisel Groznõis. Foto: Chingis Kondarov/Reuters/Scanpix

Tšetšeenia Vabariigi juhil Ramzan Kadõrovil paistab olevat Vene võimustruktuurides erakordne voli talitada oma parema äranägemise järgi, kuid see põhineb isiklikul sidemel president Vladimir Putiniga.

Kadõrovi suhted ülejäänud Vene sõjaväeladvikuga on pingelised ja nii pole tal muud valikut kui säilitada talle kasulik status quo. Seega peab Kadõrov mängima topeltmängu Kremli soovide täitmise ja oma elanikkonna rahustamise vahel, rääkis Praha Karli ülikooli professor Emil Aslan.

Kuidas mõista Moskva «tšetšeenistamise» poliitikat? Millised on selle peamised mehhanismid ja kuidas aitab see Kremlil hoida kontrolli mässulise Tšetšeenia regiooni üle?

Lühidalt öeldes oli venelastel raskusi tšetšeenide vastuseisu allasurumisega (Tšetšeenia sõja ajal), seega vajasid nad kohalikku jõudu. See kohalik jõud olnuks ühelt poolt seotud julmustega kohalike tsiviilelanike vastu, teisalt aga saanuks neid kasutada mässuliste vastu.

Tegu ei olnud lihtsa ülesandega, nagu võisime näha esimesest Tšetšeenia sõjast, sest tšetšeenid ei tahtnud venelastega koostööd teha. Mõned neist tegid, kuid paljud mitte, ja seda sotsiaalkultuuriliste normide tõttu.

Aga erinevate sõdade ajal oli tšetšeenide seas erinevaid leere ja Moskva kasutas seda ära. Alguses survestasid venelased mässuliste peresid, öeldes, et nende sugulased tapetakse, kui nad relvi maha ei pane. Mõned mässulised alistusid survele ja läksid üle Vene võimude poolele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles