Brüssel tahab taaskäivitada põgenike ümberjaotamist

Copy
Liibüast Itaaliasse saabunud põgenikud sadamas pärast laevalt maale tulemist, 14. novembril 2022. a. Pilt on illustratiivne.
Liibüast Itaaliasse saabunud põgenikud sadamas pärast laevalt maale tulemist, 14. novembril 2022. a. Pilt on illustratiivne. Foto: Valeria Ferraro/ZUMA/SCANPIX

Euroopa Komisjon üritab uue põgenike ümberasustamise kavaga leevendada erimeelsusi liikmesriikide vahel.

Euroopa Liit on aastaid vaielnud, kuidas jaotada sisserändajaid ja asüülitaotlejaid ning nüüd on puhkenud vaidlus Prantsusmaa ja Itaalia vahel ühe päästelaeva üle.

Reedel peavad EL-i siseministrid kriisikõnelusi, et vaidlust lõpetada ning Euroopa Komisjon avalikustas täna uue 20 punktist koosneva kava, mille jõustamist ministritelt tahetakse.

Plaan peaks andma tõuke kokkuleppele, mille järgi jaotatakse üle Euroopa 8000 sisserändajat ning parandatakse suhteid migrantide kodumaadega, et kiirendada nende tagasisaatmist, kelle asüülitaotlus tagasi lükati.

Prantsusmaa ja Itaalia vaidlus ohustab kokkuleppeid EL-i tasemel. Prantsusmaa peatas lubaduse võtta vastu 3500 migranti pärast seda, kui Rooma keeldus lubamast päästelaeva Ocean Viking oma sadamatesse.

EL-i sisevolinik Ylva Johansson ütles, et hetkel on fookus Vahemere keskosal, kus olukord ei ole jätkusuutlik.

Voliniku sõnul on sel aastal marsruuti kasutanud rekordilised 90 000 ebakorrapärast migranti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles