Valitsus: Mali keelustab Prantsuse VVO-de tegevuse riigis

Copy
Mali üleminekuvalitsuse peaminister Abdoulaye Maïga esines 24. septembril ÜRO Peassamblee 77. istungjärgul.
Mali üleminekuvalitsuse peaminister Abdoulaye Maïga esines 24. septembril ÜRO Peassamblee 77. istungjärgul. Foto: EDUARDO MUNOZ / REUTERS / Scanpix

Mali sõjaväeline hunta kehtestas esmaspäeval kõigile Prantsusmaa rahastatud valitsusvälistele organisatsioonidele, sealhulgas humanitaarorganisatsioonidele, riigis tegutsemise keelu.

Lääne-Aafrika riigi Mali üleminekuvalitsuse peaminister kolonel Abdoulaye Maïga õigustas otsust sotsiaalmeedias, öeldes, et tegemist on vastusega Prantsusmaa hiljutisele teatele arenguabi andmise peatamisest Malile.

Prantsuse välisministeerium teatas eelmisel nädalal otsusest seoses asjaoluga, et Bamako kasutas väidetavalt Vene erasõjafirma Wagner palgasõdureid võitluses pühasõdalaste vastu. Prantsusmaa lõpetas kolme kuu eest oma vägede väljatõmbamise Malist, kus oldi seni võideldud koos keskvõimuga ühiselt islamistide vastu.

Bamako eitab selliseid süüdistusi, tunnistades vaid, et vene sõjalised «instruktorid» andsid neile väljaõpet.

Maïga rääkis oma avalduses «lennukatest süüdistustest» ja «suitsukattest, mis on mõeldud tüssama ja manipuleerima siseriiklikku ja rahvusvahelist avalikku arvamust eesmärgiga destabiliseerida ja isoleerida Malit».

«Selle tulemusena on üleminekuvalitsus otsustanud keelustada, rakendudes koheselt, kogu tegevuse, mida viivad ellu Malis opereerivad VVO-d, saades rahastust või materiaalset või tehnilist tuge Prantsusmaalt, sealhulgas humanitaarvallas,» seisis avalduses.

Eelmisel nädalal ütles välisministeeriumi allikas, et Prantsusmaa jätkab humanitaarabi andmist ning ka «kodanikuühiskonna ühenduste» rahastamist Malis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles