Colombia naasis pea nelja aasta järel kõnelustele ELN-i sissidega

Copy
Colombia valitsuse ja vasaksisside rühmituse Rahvuslik Vabastusarmee (ELN) esindused jätkasid Venezuela pealinnas Caracases rahuprotsessi kõnelustega.
Colombia valitsuse ja vasaksisside rühmituse Rahvuslik Vabastusarmee (ELN) esindused jätkasid Venezuela pealinnas Caracases rahuprotsessi kõnelustega. Foto: Rayner Peña R / EPA / Scanpix

Colombia valitsus ja Rahvusliku Vabastusarmee (ELN) vasaksisside delegatsioon jätkasid esmaspäeval Venezuela pealinnas Caracases 2019. aastast saadik peatatud rahuläbirääkimisi, teatasid asjaosalised reedel.

Rahuläbirääkimised ELN-iga, mida peetakse viimaseks tunnustatud sissirühmituseks riigis, katkestati pärast 2019. aastal Bogotás aset leidnud rünnakut politseiakadeemiale, milles hukkus 22 inimest.

Avakohtumisel läinud nädalal leppisid osapooled kokku, et taasalustavad dialoogi täie poliitilise ja eetilise tahtega. Ühisavalduses nenditi, et kõneluste eesmärk on «ehitada rahu» ja tuua «käegakatsutavaid, koheseid ja vajalikke» muudatusi.

Kõnelusi võõrustavad Venezuela koos Kuuba ja Norraga, mis kõik kolmekesi on roteeruvas korras rahuläbirääkimiste protsessi garandid.

ELN-il on umbes 2500 liiget, mida on umbes 700 võrra rohkem kui siis, mil läbirääkimised katkestati.

Läbirääkimised said alguse 2016. aastal toonase presidendi Juan Manuel Santose ajal, kes allkirjastas rahuleppe riigi suurima sissirühmitusega Colombia Revolutsioonilised Relvajõud (FARC), lõpetades sellega enam kui pool sajandit kestnud relvakonflikti.

Colombiat on enam kui poole sajandi jooksul nuhelnud konfliktid riigi ja erinevate vasaksisside ning parempoolsete omakaitseväelaste, aga ka uimastikaubitsejate vahel.

Tagasi üles