Paramount loobus kohtuniku vastuseisu tõttu Simon & Schusteri müügist

Copy
Kirjastuse Penguin raamatud Londoni kesklinna ühes kasutatud raamatute kaupluses.
Kirjastuse Penguin raamatud Londoni kesklinna ühes kasutatud raamatute kaupluses. Foto: Stefan Wermuth / Reuters / Scanpix

USA meediahiid Paramount Global loobus esmaspäeval ametlikult kavast müüa neile kuuluv kirjastus Simon & Schuster konkurendile Penguin Random House, kuna USA kohtunik blokeeris 2,2 miljardi dollari suuruse leppe viitega monopolivastastele seadustele.

Paramount, mis ametlikult on tuntud kui ViacomCBS, teatas tehingu «lõpetamisest» seoses USA kohtuniku 31. oktoobri otsuses avaldatud vastuseisuga.

Saksamaa Bertelsmann Groupi tütarettevõte Penguin Random House peab Paramountile maksma 200 miljonit dollarit tehingu tühistamise tasu, märkis Paramount.

Siiski andis firma märku, et kavatseb üksusest siiski lahti saada, nimetades seda «mittetuumvaraks».

«Simon & Schuster on äärmiselt väärtuslik äri hiljutise tugevate majandusnäitajatega. Samas, see ei ole videopõhine ja seega ei sobitu see strateegiliselt Paramounti laiemasse portfooliosse,» seisis avalduses.

Tehingule seisis vastu USA justiitsministeerium, mis väitis, et kui nad lubaksid maailma suurimal raamatute kirjastajal Penguin Random House'il osta suurkonkurent, siis see võimaldaks neil «rakendada erakordselt suurt mõju selle üle, milliseid raamatuid kirjastatakse Ühendriikides ja kui palju autoritele nende töö eest makstaks».

Bertlesmann väitis vastu, et kohtuniku argumendid tuginevad turu «ebatäpsele» lugemisele ning et ühinemine oleks olnud konkurentsi soodustav.

Ühendriikide ringkonnakohtu kohtunik Florence Pan ütles oma otsuses, et valitsus tõestas, kuidas ühinemine võiks oluliselt vähendada konkurentsi «oodatavatele menukitele antavate USA kirjastusõiguste turul».

Saksa ettevõte kinnitas esmaspäeval avalduses, et oli muutnud oma varasemat seisukohta esitada apellatsioon USA ringkonnakohtu otsusele.

Samas väljendas ettevõte enesekindlust, et jätkab raamatute kirjastamise äri laiendamist.

«Penguin Random House on osa Globaalsest Sisustrateegiast, ühest meie viiest strateegilisest prioriteedist,» ütles Bertelsmanni tegevjuht Thomas Rabe. «Bertelsmann kavatseb saavutada aastase kasvu viis kuni kümme protsenti selles vallas – orgaaniliselt, aga samuti läbi hangete.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles