Venemaa kutsus Türgit Süürias vaoshoitusele

BNS
Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: EPA/HOW HWEE YOUNG/SCANPIX

Venemaa avaldas teisipäeval lootust, et Türgi näitab vaoshoitust ja hoidub «ülemäärase jõu kasutamisest» Süürias, kus Ankara on korraldanud arvukalt õhurünnakuid ja ähvardab alustada maavägede operatsiooni kurdivõitlejate vastu.

«Me loodame veenda meie Türgi kolleege hoiduma ülemäärase jõu kasutamisest Süüria territooriumil, et vältida pingete eskaleerumist,» ütles Vene presidendi Vladimir Putini erisaadik Süüria küsimustes Aleksandr Lavrentjev Kasahstani pealinnas Astanas, mis võõrustab Venemaa, Türgi ja Iraani kolmikkohtumist Süüria teemadel.

Türgi alustas pühapäeval ulatuslikke õhurünnakuid, võttes sihikule kurdivõitlejate baasid Süüria põhjaosas ja Iraagis.

Suurbritannias baseeruva vabaühenduse Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus andmetel on Türgi õhulöökides saanud surma vähemalt 37 inimest.

«Venemaa on juba mitu kuud teinud kõik võimaliku ulatusliku maismaaoperatsiooni ärahoidmiseks,» ütles Lavrentjev.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan on alates maist ähvardanud alustada uut sõjalist operatsiooni Süüria põhjaosas.

«Me paneme maksma need, kes häirivad meid meie territooriumil,» hoiatas ta esmaspäeval. Ta lisas, et peetakse konsultatsioone «otsustamaks jõu taset, mida meie maaväed peaksid rakendama».

Türgi õhurünnakud koodnimetusega operatsioon Claw-Sword algasid nädal pärast seda, kui Istanbuli kesklinnas hukkus plahvatuses kuus ja sai kannatada 81 inimest. Türgi on süüdistanud toimunus keelustatud Kurdistani Töölisparteid (PKK).

Türgi võimude vastu aastakümneid verist võitlust pidanud ühendus, mille Ankara ja tema lääneliitlased on kuulutanud terroristlikuks organisatsiooniks, eitab oma seotust plahvatusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles