Saksamaal on kohtu all 97-aastane endine koonduslaagri sekretär (1)

Copy
Kahtlusalune Irmgard F kohtus 22. november 2022.
Kahtlusalune Irmgard F kohtus 22. november 2022. Foto: MARCUS BRANDT/POOL/AFP/Scanpix

Saksa prokurörid nõuavad 97-aastasele endisele Natsi-Saksamaa koonduslaagri sekretärile kaheaastast tingimisi vanglakaristust.

Prokuröride sõnul on käimasolev kohtuprotsess üks viimastest sellelaadsetest.

Riigiprokurör Maxi Wantzen ütles Põhja-Saksamaal Itzehoe kohtus, et Irmgard Furchner on kaasosalisena süüdi rohkem kui 10 000 inimese surmas okupeeritud Poolas Danzigi (nüüdse Gdański) lähedal Stutthofi koonduslaagris.

Naine töötas teismelisena koonduslaagri ülema büroos sekretärina. Ta on esimene naine üle mitmekümne aasta, kelle üle natsikuritegude eest kohut mõistetakse.

2021. aasta septembris, kui kohtuistungid pidid algama, põgenes Furchner vanadekodust. Ta suundus metroojaama ja suutis mitu tundi politsei eest kõrvale hoida. Vana naine saadi lõpuks kätte Hamburgist.

Furchner keeldus oktoobris alanud kohtuprotsessil tunnistamast, kuid mitu Stutthofi laagrist eluga pääsenud inimest kirjeldasid kohtus oma kannatusi.

«See kohtuprotsess on väga suure ajaloolise tähtsusega,» ütles prokurör ja lisas, et tõenäoliselt viimane omalaadne, sest nii palju aega on mööda läinud.

Furchner töötas 1943. aasta juunist 1945. aasta aprillini Stutthofi koonduslaagri ülema Paul Werner Hoppe büroos, kirjutas üles SS-ohvitseri käske ja tegeles tema kirjavahetusega.

Stutthofi laagris suri umbes 65 000 inimest, kelle hulgas oli nii juudi vange, poola partisane kui Nõukogude Liidu sõjavange.

Wantzeni sõnul tagas kohtualuse sekretäritöö laagri tõrgeteta toimimise ning selle tõttu oli ta kursis kõige Stutthofis toimuvaga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles