POSTIMEES STRASBOURGIS ⟩ Õiguslik ebaselgus tekitab europarlamendis Venemaa terrorististaatuse suhtes kõhklusi

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Venemaa terrorismi toetavaks riigiks kuulutamist on eest vedanud Leedu eurosaadik Andrius Kubilius, kelle hinnangul on Ukrainas toime pandud koleduste tõttu vaja asju nimetada nii, nagu need on. 
Venemaa terrorismi toetavaks riigiks kuulutamist on eest vedanud Leedu eurosaadik Andrius Kubilius, kelle hinnangul on Ukrainas toime pandud koleduste tõttu vaja asju nimetada nii, nagu need on. Foto: Alain Rolland/Euroopa Parlament

Euroopa Parlament hääletab täna Venemaa režiimi terroristlikuks kuulutamise üle, kuid et sellist mõistet ELi õiguses ei eksisteeri, kõhkles osa poliitilisi jõude veel eile toetamast resolutsiooni, mille tagajärjed võivad selguda alles hiljem.

Parlamendi täiskogule seisukohavõtuks esitatava resolutsiooni ühisettepaneku taga on paremtsentristliku Euroopa Rahvapartei (EPP) fraktsioon, liberaalne Uuenev Euroopa ning Euroopa Konservatiivide ja Reformistide fraktsioon. Eesti saadikutest on selle esitajate ringis reformierakondlane Urmas Paet ning sotsiaaldemokraadid Marina Kaljurand ja Sven Mikser, kuigi viimaste fraktsioon tervikuna pole resolutsiooniettepanekut toetanud.

Peale taas kord vankumatu toetuse kinnitamise Ukrainale ja Venemaa toime pandud koleduste hukkamõistmise nimetab resolutsioon Venemaa terrorismi toetavaks riigiks, samuti riigiks, mis kasutab terroristlikke vahendeid. Ühtlasi soovitakse resolutsioonis, et Wagneri grupp, Tšetšeenia sõjapealikust liider Ramzan Kadõrov ja teised Venemaa rahastatud relvarühmitused lisataks ELi terroristide nimekirja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles