IAEA: uraani rikastamine Iraani tehases on hoogustunud

Copy
Fordo rikastustehas.
Fordo rikastustehas. Foto: Vahid Salemi

ÜRO tuumajärelevalveamet kinnitas teisipäeval, et Iraan on pärast suurriikidega sõlmitud tuumaleppe purunemist alustanud oma Fordo tehases uraani rikastamist kuni 60 protsendini.

Oma viimases aruandes liikmesriikidele ütles peadirektor Rafael Grossi, et Iraan on hakanud Fordo kütuserikastamise tehases (FFEP) tootma kõrgrikastatud uraani, teatas Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) AFP-le saadetud avalduses.

See on lisaks sarnasele tootmisele, mis on toimunud Natanzis alates 2021. aasta aprillist, teatas IAEA.

Agentuur lisas, et Iraan kavatseb lisaks Fordos märkimisväärselt laiendada ka viie kuni 20 protsendini rikastatud uraani tootmist.

IAEA teavitab Iraani oma kavatsusest suurendada kontrollitoimingute sagedust ja intensiivsust Fordos, lisati avalduses.

Iraan kavatseb jätkata oma rikastamistegevust ka Natanzi tehases, ning rajada sinna teise tootmishoone, lisas IAEA.

Iraan teatas teisipäeval, et alustas kolme aasta eest taasavatud maa-aluses Fordo rajatises 60 protsendini rikastatud uraani tootmist.

Tegemist on osaga Iraani vastusest ÜRO tuumajärelevalveorgani poolt eelmisel nädalal vastu võetud lääneriikide koostatud umbusaldusavaldusele, milles süüdistati Iraani koostööst keeldumises.

Selle põhjuseks on asjaolu, et kõnelused 2015. aasta olulise kokkuleppe (JCPOA) taaselustamiseks, mis piiras Iraani tuumaprogrammi vastutasuks sanktsioonide leevendamise eest, on takerdunud.

Lepe hakkas lagunema 2018. aastal, kui USA sellest taandus ja kehtestas uuesti sanktsioonid. Vastuseks hakkas Iraan oma tuumaprogrammi hoogustama.

Aatomipomm nõuab 90 protsendini rikastatud uraani ja 60 protsenti on märkimisväärne samm relvatasemel rikastamise suunas.

Iraan on alati eitanud igasuguseid ambitsioone tuumapommi soetamiseks, kinnitades, et tema tuumategevus on üksnes tsiviilotstarbeline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles