Venemaal algab kohtuprotsess tuntud teisitimõtleja Ilja Jašini üle

Copy
Vene opositsionäär Ilja Jašin.
Vene opositsionäär Ilja Jašin. Foto: Dmitry Serebryakov/AP/Scanpix

Venemaal algab täna kohtuprotsess sõda kritiseerinud teisitimõtleja Ilja Jašini üle, kes peeti kinni suvel süüdistatuna valeteabe levitamises Vene relvajõudude kohta.

Jašin on muu hulgas YouTube'is rõhutanud venelaste korda saadetud julmusi Kiievi lähedal Butšas.

Jašini eeluurimisvangistust pikendati viimati paari nädala eest.

Kuni suveni oli Jašin üks väheseid Venemaa opositsioonipoliitikuid, keda võimud polnud vangi pannud. Ta on korduvalt keeldunud pagulusse minemast.

Jašini sõnul ei tulnud vahistamine talle üllatusena. Ta ütles ajaleheusutluses, et on vaimselt ja füüsiliselt valmis pikaks vanglakaristuseks. Jašinit ähvardab maksimaalselt 15-aastane vabaduskaotus.

«On tähtis, et omada selget ettekujutust sellest, mis teid ees ootab. Ei tohi pettekujutusi luua ega lasta kahtlustel end eksitada,» kirjeldas Jašin augustis oma suhtumist ajaehele Le Monde.

Jašin sai tuntuks 2011.-2012. aasta meeleavaldustega president Vladimir Putini vastu. Ta on vangistatud opositsioonitegelase Aleksei Navalnõi liitlane ja Moskvas mõrvatud opositsiooniliidri Boriss Nemtsovi lähedane sõber.

Jašinit on kaitsnud ka Vene teleajakirjanik Marina Ovsjannikova, kes kogus kuulsust mullu kevadel, kui marssis sõjavastase plakatiga telesaate otse-eetrisse. Koduaresti määratud Ovsjannikova põgenes oktoobris Venemaalt Euroopasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles