Marin: Ukraina sõda osutab Euroopa nõrkusele (1)

Copy
Soome peaminister Sanna Marin (vasakul) Islandi peaministri Katrin Jakobsdottiriga.
Soome peaminister Sanna Marin (vasakul) Islandi peaministri Katrin Jakobsdottiriga. Foto: Eythor Arnason/AFP/Scanpix

Soome sotsiaaldemokraadist peaministri Sanna Marini hinnangul ei ole Soome oma partneritega teinud veel piisavalt Venemaa agressioonisõja lõpetamiseks Ukrainas.

«Oleme teinud palju, aga kas sellest piisab. Mina nii ei arva,» lausus Marin teisipäeval Reykjavikis.

Marin mainis EL-i poolt Venemaale juba kehtestatud sanktsioone ning Ukrainale antud materiaalset ja rahalist abi. Euroopa on aga tema sõnul valmis rakendama Venemaale veelgi karmimaid sanktsioone.

Marin meenutas, et Soome on positiivselt reageerinud Euroopa Komisjoni välja pakutud meetmetele, sealhulgas energiasanktsioonidele, mis on paljudele Euroopa riikidele rasked.

Marin kiitis USA panust Ukraina abistamisel, mis tema sõnul näitab Euroopa nõrkust.

«Ühendriikideta poleks me olukorraga hakkama saanud. Tulevikus peame veenduma, et oleme tugevamad.»

Marin alustas teisipäeval kahepäevast visiiti Islandil. Ta osales Islandi rahvusmuuseumis korraldatud vestlusringis koos Islandi peaministri Katrin Jakobsdottiriga.

Marini hinnangul tuleb Euroopat tulevikus arendada mitte ainult kaitsevaldkonnas, vaid ka näiteks energia- ja tehnoloogiaküsimustes. Marin näeb ette, et järgmised suuremad kriisid on seotud tehnoloogia ja oskusteabega, mistõttu on vaja tagada investeeringud teadmistesse ja uutesse tehnoloogiatesse.

«Eelkõige ei saa me sõltuda Hiinast või mõnest teisest autoritaarsest režiimist,» nentis Marin.

Marin rõhutas eneseküllasuse suurendamist ka vähemalt toidu, puhta vee, ravimite ja meditsiinitarvete osas. Tema hinnangul võiks aga demokraatlike riikide koostööd tihendada.

Islandi peaministri Katrin Jakobsdottiri hinnangul tõi rünnak ka Islandil välja, et riik ei tohiks energiaküsimustes teistest sõltuda.

«Usun, et uue tehnoloogia osas on Islandil ja Soomel võimalus kahepoolseid suhteid süvendada.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles