Rühm USA senaatoreid ärgitab Pentagoni Ukrainale ründedroone tarnima

BNS
Copy
USA kaitseministeeriumi peahoone Pentagon.
USA kaitseministeeriumi peahoone Pentagon. Foto: JOSHUA ROBERTS/Reuters/Scanpix

Rühm USA vabariiklastest ja demokraatidest senaatoreid palus kaitseminister Lloyd Austinil läbi vaadata oma otsus mitte tarnida Ukrainale ründedroone MQ-1C Grey Eagle, vahendas teisipäeval The Wall Street Journal.

«Ukraina varustamine MQ-1C-ga on pikas perspektiivis oluline samm,» seisis 16 senaatori allkirjastatud pöördumises. Nad on veendunud, et neid droone saab Ukrainas tõhusalt kasutada.

Varem kirjutas ajaleht, et Pentagon lükkas Ukraina taotluse Grey Eagle'i tarnimiseks tagasi.

CNN omakorda teatas oma allikaile viidates, et Ühendriigid kaaluvad võimalust tarnida Kiievile Grey Eagle'i sellist modifikatsiooni, mis lubab järgida tehnoloogiasaladuse nõudeid juhuks, kui lennumasinad satuvad vaenlase kätte.

Uudistekanal märkis, et muudatusi tegemata Grey Eagle'it, mis suudab kanda nelja Hellfire raketti ja läbida 30-tunnise pideva lennuga ligi 8000 km pikkuse vahemaa, suure tõenäosusega lähimatesse Ukraina sõjalise abi nimekirjadesse ei lisata.

Eelkõige kardab USA, et nende droonide radar ja vaatlusseadmed võivad Venemaa kätte sattudes ohustada Ühendriikide julgeolekut. Pentagoni pressiesindaja Sue Gough märkis, et selline tehnoloogiajulgeoleku kontroll on tavapraktika.

Üks lahendus oleks asendada olemasolevad radarid ja andurid millegi vähem keerulise vastu, kuid see võib võtta kuid.

Ukraina relvajõud kasutavad praegu väiksema tegevusraadiusega droone, sealhulgas Türgis toodetud Bayraktare.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles