PIIRSALU JA PROZES HERSONIS ⟩ «Mul veel vedas, et elektrit munadesse ei lastud» (1)

Pärast piinamist põgenes Artur Hersonist ja liitus vabatahtlike pataljoniga Karlsson. Foto: Erik Prozes
Copy

Vene okupatsiooni ajal pandi Hersonis Ukraina-meelseid aktiviste sadade kaupa vangi, kus peamine piinamine käis elektriga. Postimehele rääkis oma loo 20-aastane Artur.

9. mail, kui Vene okupandid tähistasid II maailmasõja võidupäeva Hersonis suure miitinguga, läks Artur koos sõpradega kohale, et näidata oma meelsust. Arturil oli rinnas Ukraina lipuvärvidega lint.

Vene sõduritele see muidugi ei meeldinud ning nad käskisid selle ära võtta. Artur keeldus. Siis hakkasid sõdurid sini-kollast linti jõuga talt ära rebima. Artur hakkas sõpradega vastu. Lõppes see kõik sellega, et Artur viidi koos viie kaaslasega keldrisse.

Artur on Ukraina üks tuntumaid vabavõitlejaid.
Artur on Ukraina üks tuntumaid vabavõitlejaid. Foto: Erik Prozes

«Keldrisse viimine» ehk podvali viimine tähendab kohalike kõnepruugis kinnivõtmist Vene okupatsioonivõimude poolt ja kuhugi improviseeritud vanglasse viimist. Enamasti asusid sellised kohad hoonete keldrites.

Teisel päeval hakkasid teda keldris hoidnud Vene okupandid elektriga piinama. Seda tehti kõikide vangidega.

«Minult nõuti nimesid. Et keda ma tean Ukraina sõjaväelastest, eriteenistustest, ka aktivistide nimesid,» rääkis Artur. «Ma ei teadnud kedagi, aga nad ei uskunud.»

Kõigepealt peksid nad Arturit. Algul kätega. Kui Artur maha kukkus, siis peksti jalgadega.

Artur on tugeva kehaehitusega. Ta on vabavõitleja. Ukraina üks parimaid vabavõitlejaid kuni 77-kiloste meeste seas. Rahvusvaheliselt tuntud võitleja. Enne sõda töötas ta laste treenerina.

«Mu keha on löökidega harjunud. See peksmine oli ausalt öeldes nohu, võrreldes sellega, kui nad hakkasid elektriga piinama,» ütles Artur.

Kuna peksmine ei mõjunud, siis tõsteti Artur üles ja pandi taburetile istuma. «Mõtle veidi, sest kohe vaatame, kui kõva mees sa oled,» ütlesid Vene piinajad Arturile.

Piinajad tõid kõrvaltoast, kus ilmselt piinati eelmist ohvrit, elektriaparaadi. Algul pandi juhtmed Arturi käte külge ning anti elektrit. «See polnud väga valus,» ütles Artur.

Siis topiti elektrijuhtmed Arturile kõrvadesse. «See oli juba valusam. Väga valus,» rääkis Artur. «Ma karjusin valust. Kujutage ise ette, kui teile lastakse voolu kõrvadesse.»

Elektriga piinati Arturit kaks tundi. Anti surakas, Artur karjus ja siis nõuti: «Anna nimed.» Artur ei andnud, sest ta ei teadnud. Lõpuks said piinajad ilmselt aru, et ta tõesti ei tea, ja ta visati kambrisse. Rohkem teda ei piinatud.

Arturi sõnul tal veel vedas.

«Mul vedas, et mul ei lastud elektrit munadesse,» ütles ta.

Genitaalidesse lasid Vene piinajad elektrit nii: üks klemm munade külge ja teine tilli otsa. Nii pidi kõige valusam olema. Till on pärast lilla. Siis räägid kõik ära. Isegi selle, mida sa ei teadnud.

«Osal meestel surusid nad käe keevasse vette,» rääkis Artur piinajatest. «Käsi nägi pärast välja nagu keedetud kanajalg.»

Artur istus keldris kaheksa päeva.

Artur on tagasi oma kodulinnas Hersonis.
Artur on tagasi oma kodulinnas Hersonis. Foto: Erik Prozes

Ta lasti välja pärast seda, kui ta nägu polnud enam sinine ja ta sai videole rääkida, et teeb oma piinajatega vabatahlikult koostööd ja kutsub selleks üle kõiki Hersoni elanikke. Keegi muidugi selliseid videosid tõsiselt ei võtnud.

Juunis õnnestus Arturil Hersonist põgeneda Ukraina kontrolli all olevale alale. Ta liitus Karlssoni-nimelise vabatahtlike patajoniga, mille ridades sõdib ta siiani. Praegu valvab ta korda oma kodulinnas Hersonis. «Mul on väga kahju sellest, et ma ei saanud esimestes ridades Hersoni siseneda,» lausus ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles