ÜK ülemkohus ei lubanud Šoti iseseisvusreferendumit korraldada

Copy
Inimesed ülemkohtu ees Šoti lippudega. Pilt on illustratiivne.
Inimesed ülemkohtu ees Šoti lippudega. Pilt on illustratiivne. Foto: Aaron Chown/PA/AP/ Images/Scanpix

Suurbritannia ülemkohus lükkas täna tagasi Šoti valitsuse taotluse korraldada uus referendum iseseisvumise üle ilma ÜK valitsuse heakskiiduta.

Referendumi korraldamise volitused kuuluvad ÜK parlamendile, seega pole Šoti parlamendil volitust korraldada referendumit Šotimaa iseseisvuse üle, ütles ülemkohtu šotlasest president Robert Reed otsust ette lugedes.

Kohtu üksmeelne otsus andis hoobi Šoti rahvuslaste valitsuse kavatsusele korraldada järgmisel aastal teine iseseisvusreferendum.

Esimese ministri Nicola Sturgeoni valitsus Edinburghis tahtnuks viia tuleva aasta oktoobris läbi hääletuse küsimusega: «Kas Šotimaa peaks olema iseseisev riik?»

Sturgeoni Šoti Rahvuspartei (SNP) on öelnud, et ülemkohtu loata jäämise korral tehakse järgmistest valimistest hääletus ülejäänud Ühendkuningriigist lahkulöömise üle, mis ähvardab tuua kaasa põhiseaduskaose.

Sturgeon ütles, et austab kohtu otsust, kuid see valmistas pettumuse.

Kui Šotimaa ei saa Westminsteri nõusolekuta ise oma saatust otsustada, on idee ÜK-st kui vabatahtlikust partnerlusest pelk müüt, kirjutas ta Twitteris.

Ühendkuningriigi valitsus on korduvalt keeldunud andmast Edinburgh'le voli referendumit korraldada. Londoni väitel lahendati küsimus 2014. aasta referendumiga, kus 55 protsenti šotlastest iseseisvuse tagasi lükkas, terveks põlvkonnaks.

Sturgeoni ja tema erakonna väitel on uus iseseisvusreferendum õigustatud iseäranis seetõttu, et ÜK on lahkunud Euroopa Liidust, mida šotlased ei pooldanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles