Siseminister: migrandid üritavad pääseda Leetu paljajalu

BNS
Copy
Leedu-Valgevene piir Leedu Kurmelionyse küla lähistel 21. jaanuar 2022.
Leedu-Valgevene piir Leedu Kurmelionyse küla lähistel 21. jaanuar 2022. Foto: PETRAS MALUKAS/AFP/Scanpix

Leedu võimude sõnul avastati uus viis, kuidas migrandid üritavad riiki pääseda - nad tulevad külma ilmaga piirile paljajalu, avaldades sellega piirivalvuritele survet neid läbi lasta.

«Meil on teada üheksa inimest, kes olid novembris sellises seisundis, nad ei olnud soojalt riides või neid hoiti Valgevene poolel oludes, mis mõjutasid nende tervist,» ütles Leedu siseminister Agnė Bilotaitė kolmapäeval pressikonverentsil.

Tema sõnul on kaks sellist migranti endiselt raviasutuses.

Ministri sõnul on Valgevenes väikesed telklaagrid, kus hoitakse ebaseaduslikult Euroopa Liitu siseneda soovivaid välismaalasi.

«Neid hoitakse seal teadlikult ega lasta vabaks. Nad ei ole talveks ette valmistunud ega kohandunud talvetingimustele (neil ei ole sooje riideid - BNS),» selgitas minister.

Tema sõnul innustavad Valgevene piirivalvurid neid inimesi minema piirile paljajalu ja avaldama seeläbi Leetu pääsemiseks survet.

Bilotaitė ütles, et Leedu piirivalve annab sellistele isikutele humanitaarabipakke soojade riiete ja jalanõudega, kuid minister rõhutas, et see ei muuda sätet rändlaste riiki mitte laskmise kohta.

«Meie töötajate tegevuse algoritm ei muutu ning paljajalu piirile saabumine ei anna põhjust neid riiki lubada,» ütles minister.

Tema sõnul käsitletakse varjupaiga taotlemisel iga juhtumit eraldi. Nimetatud üheksast isikust said selle võimaluse neli.

«Iga juhtum on ainulaadne. Otsuse saab langetada alles pärast asjaolude hindamist . (...) Meie sõnum on, et sellised katsed ei ole põhjus Leetu pääsemiseks,» ütles Bilotaitė.

Minister avaldas ka lootust, et sellisele olukorrale pööravad tähelepanu ka rahvusvahelised organisatsioonid.

«Pöördusin ÜRO pagulaste ülemvoliniku ja Punase Risti poole, juhtides sellele murele tähelepanu ja paludes neil seadusvastaste rändlaste olukorra eest hoolt kanda,» ütles poliitik.

Leedu piirivalveteenistuse asejuht Rimantas Petrauskas märkis, et piirivalve on valmistanud talveks ette mitu tuhat humanitaarabipakki. Neis on toit, riided ja jalanõud.

Kuigi üheksa inimest toimetati tema sõnul tervislikel põhjustel raviasutusse, on Leetu püüdlevaid alariietatud migrante palju rohkem.

Leedu piirivalvurid märgivad ka, et Valgevenes on Leedu piiri ääres piirivalvurite arv kahekordistunud.

«Tavaliselt nägime ühes patrullis kaht-kolme piirivalvurit, nüüd on neid neli-viis,» ütles piirivalve asejuht.

Ta ütles, et sellise muutuse põhjusi on raske nimetada.

Möödunud ööpäeva jooksul saatsid Leedu piirivalvurid Valgevene piirilt tagasi 45 migranti, kes üritasid ebakorrapäraselt riiki siseneda. Kokku on alates selle aasta jaanuarist Leedu piirilt tagasi saadetud 10 600 ebakorrapärast migranti.

Leedu nimetab aasta eest alanud migrantide sissevoolu Valgevenest Minski režiimi hübriidrünnakuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles