Johnson: Prantsusmaa eitas algselt Vene invasiooni võimalust (2)

BNS
Copy
Boris Johnson.
Boris Johnson. Foto: REUTERS/Toby Melville/Pool/Scanpix

Briti endine peaminister Boris Johnson ütles CNN Portugalile, et lääneriikide lähenemine lahknes enne Venemaa täiemahulist sissetungi Ukrainasse märgatavalt.

Kuigi Johnson rõhutas, et Euroopa Liidu riigid koondusid hiljem Ukraina selja taha ja pakuvad nüüd vankumatut toetust, ei olnud see tema sõnul täiel määral nõnda Venemaa sissetungile eelnenud ajal.

«See asi oli tohutu šokk... nägime Vene pataljoni taktikalisi rühmi kogunemas, kuid eri riikidel olid väga erinevad vaatenurgad,» rääkis Johnson saatejuht Richard Questile.

Tema väitel oli Prantsusmaa eitanud Venemaa rünnaku võimalust, Saksamaa aga olevat erinevatele majanduslikele aspektidele viidates eelistanud Ukraina kiiret sõjalist kaotust pikale vastasseisule.

Saksamaa nõelas Johnsoni väidetele valitsuse pressiesindaja suu läbi tagasi öeldes, et «endisel Briti peaministril on tõega alati ainulaadne suhe. Ka see juhtum pole erand».

Johnson lisas, et kui Venemaa 24. veebruaril sissetungi alustas, muutusid hoiakud kogu Euroopas kiiresti.

«Juhtus see, et kõik – sakslased, prantslased, itaallased, kõik, (USA president) Joe Biden – nägid, et muud võimalust pole. Sest selle mehega (Putiniga) ei saanud läbi rääkida,» lausus Johnson, lisades, et EL on sestsaadik «vastasseisus Venemaaga suurepäraselt hakkama saanud».

Paljud vaatlejad uskusid algselt Venemaa kiiret võitu, kirjutas CNN, kuid Ukraina väed tõrjusid hoopis Moskva esialgse sööstu pealinna poole ja on viimasel ajal korraldanud edukaid vastupealetunge riigi ida- ja lõunaosas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles