Pakistan nimetas uueks armeeülemaks endise luurejuhi

Copy
Pakistani ekspeaminister Imran Khan (paremal), novembri lõpus ametist lahkuv armeejuht kindral Qamar Javed Bajwa (keskel) ja endine kaitseminister Pervez Khattaq võtavad fotol osa sõjaväelisest paraadist, millega tähistati kevadel, 23. märtsil Pakistani rahvuspäeva.
Pakistani ekspeaminister Imran Khan (paremal), novembri lõpus ametist lahkuv armeejuht kindral Qamar Javed Bajwa (keskel) ja endine kaitseminister Pervez Khattaq võtavad fotol osa sõjaväelisest paraadist, millega tähistati kevadel, 23. märtsil Pakistani rahvuspäeva. Foto: Anjum Naveed / Scanpix

Pakistan nimetas neljapäeval endise luurejuhi uueks sõjaväeülemaks, mida on pikalt peetud tegelikuks võimupositsiooniks selles ligi 243 miljoni elanikuga tuumariigis.

Kindralkortermeister Syed Asim Munir vahetab välja aastal 2016 armee staabiülemaks saanud kindral Qamar Javed Bajwa, kes läheb erru novembri lõpus.

«See protsess on viidud läbi vastavalt seadusele ja põhiseadusele,» ütles kaitseminister Khawaja Muhammad Asif ajakirjanikele, lisades, et ametisse nimetamise peab nüüd heaks kiitma president.

Pakistani sõjavägi on maailmas suuruselt kuues ja sellel on riigi üle märkimisväärne võim. Alates Pakistani iseseisvumisest 1947. aastal on armee korraldanud kolm riigipööret ja valitsenud üle kolme aastakümne.

Armeeülemat on peetud tegelikuks otsustajaks ka tsiviilvõimu perioodidel ja tema määramisel on suur poliitiline kaal.

Munir, kes oli kuuest kandidaadist kõrgeima auastmega, on varem juhtinud riigi luureagentuuri ISI.

Ametisse asub ta ajal, mil Pakistan on kimpus poliitilise kriisiga ja endine peaminister Imran Khan on kutsunud toetajaid massimeeleavaldustele, et nõuda erakorralisi valimisi.

Khan kukutati aprillis umbusaldushääletusega pärast seda, kui riigi majandus oli põhja läinud ja ta oli kaotanud armee võimuladviku toetuse.

Varem sel kuul korraldati Khanile Punjabi provintsis atentaat, mille oli tema sõnul tellinud ta mantlipärija Shehbaz Sharif ja üks kõrge ohvitser.

Munir oli ISI juht Khani võimuajal, kuid tema ametiaeg lõppes juunis 2019 pärast vaid kaheksat kuud. Teadaolevalt oli ta endise peaministriga tülli läinud.

Kaitseminister Khawaja ütles, et Muniri nimetamine armeeülemaks saadeti heakskiitmiseks president Arif Alvile, kes on Khani liitlane.

Ta hoiatas, et Alvi «ei tohiks otsust tehes juhinduda poliitilistest mõjutustest».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles