Malaisia kauane opositsioonijuht vannutati peaministriks

Copy
Malaisia valitseja sultan Abdullah Ahmad Shah (vasakult teine), kuninganna Azizah Aminah Maimunah (paremalt teine) ja riigi vastne peaminister Anwar Ibrahim (vasakul) ning tema abikaasa Wan Azizah Wan Ismail (paremal) poseerivad foto jaoks pärast neljapäeval Istana Negara rahvuspalees Kuala Lumpuris aset leidnud ametlikku tseremooniat.
Malaisia valitseja sultan Abdullah Ahmad Shah (vasakult teine), kuninganna Azizah Aminah Maimunah (paremalt teine) ja riigi vastne peaminister Anwar Ibrahim (vasakul) ning tema abikaasa Wan Azizah Wan Ismail (paremal) poseerivad foto jaoks pärast neljapäeval Istana Negara rahvuspalees Kuala Lumpuris aset leidnud ametlikku tseremooniat. Foto: Mohd Rasfan / POOL / Scanpix

Malaisia kauane opositsiooniliider Anwar Ibrahim vannutati neljapäeval peaministri ametisse kuninga ees pealinnas Kuala Lumpuris, sellega lõppes viis päeva kestnud poliitiline ummikseis, mis tekkis pärast seninägematult tasavägiseid valimisi.

«Mina, Anwar Ibrahim, pärast määramist hoidma peaministri ametit, vannun pühalikult, et ma täidan ausalt seda kohust kogu oma püüdlustega ning et ma pühendan oma tõelise ustavuse Malaisiale,» ütles 75-aastane Anwar, kes oli riietatud traditsioonilistesse Malaisia rahvarõivaisse.

Palees aset leidnud tseremoonia paneb punkti ühtedele kõige tasavägisematele valimistele Malaisia ajaloos, kus esmakordselt alates riigi iseseisvumisest 1957. aastal ei saavutanud kindlat enamust ükski partei.

Sultan Abdullah Ahmad Shah määras 75-aastase Anwari neljapäeva hommikul peaministriks ning temast saab riigi neljas valitsusjuht nelja aasta jooksul.

Võimule tõusmisega kulmineerub Anwari pikk ja keeruline poliitkarjäär, mille vältel on ta korruptsiooni- ja sodoomiasüüdistuste alusel ka vanglakaristust teeninud.

«Võttes arvesse nende kuninglike kõrguste, malai valitsejate vaateid, on tema majesteet andnud nõusoleku määrata Anwar Ibrahim Malaisia 10. peaministriks,» teatas sultanipalee varem hommikul.

Anwari mitmerahvuseline koalitsioon Pakatan Harapan võitis nädalavahetusel peetud valimistel korruptsioonivastaste lubadustega enim hääli.

Koalitsioon sai parlamendis 82 mandaati, kuid seda on vähem, kui enamuse moodustamiseks vajalik 112 kohta.

Riigipea kutsus ummikseisu murdmiseks välja Anwari ja ekspeaminister Muhyiddin Yassini, kelle Rahvuslik Allianss sai 73 kohta, kuid leppeni ei jõutud.

Muhyiddin ütles teisipäeval ajakirjanikele, et monarh oli algul palunud tal ja Anwaril moodustada ühtsusvalitsuse.

Muhyiddin oli pärast liidu loomist islamistliku parteiga peapretendent valitsusjuhi kohale, ent tegelikkuses jäi samuti 75-aastane Muhyiddin mullu riigi kõige lühema ametiajaga peaministriks.

Muhyiddin juhib Rahvusliku Alliansi koalitsiooni, mis ei võitnud küll valimisi, kuid teda toetab islamiseaduste karmi tõlgendust viljelev Malaisia Islamipartei.

Muhyiddin sai esimest korda peaministriks 2020. aasta märtsis, manööverdades üle oma karismaatilisemad rivaalid, Anwari ning nüüdsetel valimistel parlamendikoha kaotanud koguni 97-aastase ekspeaministri Mahathir Mohamadi.

Siiski pidi Muhyiddin 2021 augustis tagasi astuma, kuna koalitsioonis puhkesid tülid ja rahvas ei olnud rahul koroonapandeemia haldamisega.

Muhyiddini teed võimule on sillutanud varem head suhted ekspeaminister Najib Razakiga, kes nüüd kannab 12-aastast vanglakaristust korruptsiooni pärast. Muhyiddin liitus 1971. aastal Ühtse Malaide Rahvusorganisatsiooniga (UMNO), kuhu kuulus ka Najib.

Hiljem liitus ta Mahathir Mohamadi parteiga, mis aitas Najibi võimult tõrjuda. See aga ei takistanud Muhyiddinil hiljem peaministriks saamise nimel taas UMNO-ga koostööd teha.

Oma valimisringkonnas Pagoh's saavutas Muhyiddin laupäeval mandaadi enam kui 10 000 hääleni küündiva ülekaaluga.

Anwari jaoks on peaministriks tõusmine kulminatsioon 25 aastat kestnud keerdkäikudele.

Tulihingeline endine tudengiaktivist oli võimuohjade haaramisele lähedal juba 1990. aastate lõpus, kui teenis rahandusministri ja asepeaministrina Mahathir Mohamadi valitsuses.

Kahel mehel tekkisid aga erimeelsused seoses 1997.-98. aasta Aasia rahanduskriisi haldamisega.

Mahathir vallandas oma endise protežee ja ta heideti välja nende toonasest parteist UMNO-st, misjärel esitati talle süüdistused korruptsioonis ja sodoomias. Anwari sõnul olid süüdistused poliitiliselt ajendatud.

Anwar mõisteti 1999. aastal korruptsiooni eest kuueks aastaks vangi ja aasta hiljem sai ta veel üheksa-aastase karistuse sodoomia eest.

Tema vangistamine viis ulatuslike meeleavaldusteni, kus nõuti demokraatlikke reforme.

Mahathiri ja Anwari kemplemine on kujundanud Malaisia poliitikat viimased nelikümmend aastat, «tuues riigile kordamööda meeleheidet ja lootust, progressi ja vähikäiku», märkis Oh Ei Sun mõttekojast Pacific Research Center of Malaysia.

Malaisia ülemkohus tühistas 2004. aastal Anwari süüdimõistmise sodoomias ja käskis ta vabastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles