Alžeerias mõisteti omakohtu käigus mehe tapnud 49 inimest surma

Copy
Metsapõlengu tagajärg Alžeerias Kabyle regioonis 13. august 2021.
Metsapõlengu tagajärg Alžeerias Kabyle regioonis 13. august 2021. Foto: Toufik Doudou/AP/Scanpix

Alžeeria kohus mõistis neljapäeval surma 49 inimest, kes lintšisid eelmisel aastal mehe, keda süüdistati ekslikult metsatulekahju süütamises, teatas riiklik uudisteagentuur APS.

Alžeeria on surmaotsuste täideviimise peatanud, viimane surmamõistetu hukati 1993. aastal.

Djamel Ben Ismail (38) läks Tizi Ouzou politseijaoskonda, sest kuulis, et teda kahtlustatakse süütamises. Pealtnägijad peksid mehe surnuks, enne kui asjasse selgust jõuti tuua.

Metsapõlengud nõudsid tol suvel Alžeerias vähemalt 90 inimese elu.

Hiljem selgus, et Ben Ismail viibis tulekahjupiirkonnas, sest oli läinud vabatahtlikuna appi põlengut kutsutama.

Dar El Beida kohus mõistis neljapäeval 49 inimest Ben Ismaili tapmise ja tema surnukeha moonutamise eest surma, teatas APS.

Lisaks mõisteti 28 kohtualusele kahe- kuni kümneaastane vanglakaristus.

Internetti jõudnud videotelt on näha, kuidas rahvahulk politseiauto sisse piirab ja selles olevat meest peksab. Seejärel tiritakse ta välja ja pannakse põlema. Paljud teevad taustal selfisid.

Šokeerivad kaadrid levisid Alžeerias laialt ja tekitasid pahameelt. Inimõigusorganisatsioon LADDH kutsus rahu säilitama ja nõudis süüdlaste üle kohtu mõistmist.

Üldsuse silmis pälvis tunnustuse ohvri isa Noureddine Ben Ismail, kes kutsus rahvast rahunema ja rõhutas vajadust säilitada vendlus tema poja tapmisest hoolimata.

Metsapõlengutele andis hoogu kuumalaine, kuid võimud süüdistasid ka süütajaid ja kurjategijaid, aga ka Kabylie piirkonna berberi iseseisvusvõitlejaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles