KOMMENTAAR ⟩ Nn Prigožini partei kui ühiskondliku raevu suunaja (1)

Karmo Tüür
, politoloog
Copy
Palgaarmee juht, «Putini kokana» tuntud Jevgeni kujunenud praeguse sõja äratuntavaimaks näoks ja nimeks.
Palgaarmee juht, «Putini kokana» tuntud Jevgeni kujunenud praeguse sõja äratuntavaimaks näoks ja nimeks. Foto: REUTERS/Sergei Ilnitsky/Pool/File Photo/SCANPIX

Venemaa politoloogid arutavad uue, radikaalse parempoolse partei – tingliku nimetusega Prigožini partei – loomise üle.

Küsimus pole mõistagi selles, et palgaarmee juht, «Putini kokana» tuntud Jevgeni Prigožin oleks selline karismaatiline liider, kel oleks oma massiline järgijaskond ning kes suudaks niisuguse populaarsuse najal ise poliitikasse tulla. Küsimus on selles, et on vaja lahendada mõned ühiskondlikud probleemid, millest osa on universaalsed ja teised Venemaa-spetsiifilised.

Universaalne on see, et iga sõda muudab ühiskonda. Kui sõda on piisavalt suur ja sellest käib läbi märkimisväärne osa elanikkonnast, tekib enamasti efekt, mida meie siin Eestis võiksime nimetada vabadussõjalaste ehk vapside efektiks. Et on olemas hulk mehi, kes on rindelt läbi käinud, ja veelgi suurem osa neid, kes isegi pole reaalselt sõjas olnud, kuid kelle psüühika on paratamatult pihta saanud.

Sõltumata sellest, kas sõda võideti või kaotati, mõne aja pärast need inimesed radikaliseeruvad. Nad muutuvad oma riigi ja võimude suhtes karmilt kriitiliseks. Nemad on ju oma riigi eest verd valanud ja nüüd toimub siin riigis kurat teab mis. «Kas me selle eest võitlesime?» – tuleb tuttav ette?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles