Norra: Venezuela valitsus ja opositsioon jätkavad aastase vaheaja järel kõnelusi

Copy
Venezuela opositsiooniliider Juan Guaidó esinemas Caracases. Foto on illustratiivne.
Venezuela opositsiooniliider Juan Guaidó esinemas Caracases. Foto on illustratiivne. Foto: Natacha Pisarenko / AP / Scanpix

Venezuela presidendi Nicolás Maduro valitsus ja opositsioon jätkavad pärast enam kui aastast vaheaega laupäeval kõnelusi, teatasid eile Norra diplomaadid.

Norra saatkond Mehhikos teatas, et läbirääkimiste protsess jätkub Norra vahendusel 26. novembril Mexicos.

«Pooled allkirjastavad osalise kokkuleppe sotsiaalküsimustes,» edastas saatkond.

Venezuela valitsuse ja opositsiooni eelseisvatest kõnelustest andis kolmapäeval teada ka naaberriigi Colombia president Gustavo Petro.

Rahvusvahelised vahendajad on nõudnud, et pooled jätkaksid kõnelusi, et lahendada poliitiline kriis, mis on haaranud riiki alates 2018. aasta vaidlustatud presidendivalimistest.

Maduro kuulutas end võitjaks valimistel, mida peeti laialdaselt pettuseks, ning mis kutsusid esile massilisi proteste. Pea 60 riiki, teiste seas USA, tunnustasid Venezuela presidendi ajutise kohusetäitjana opositsiooniliider Juan Guaidód.

USA ja Euroopa Liit kehtestasid Venezuelale valusad sanktsioonid, mis halvendasid niigi vabalanguses majandust ja sundisid miljoneid inimesi riigist põgenema.

Pärast seda, kui kaks eelmist läbirääkimiskatset ebaõnnestusid, algas seni viimane läbirääkimiste voor valitsuse ja opositsiooni vahel 2021. aasta augustis Mehhikos.

Maduro peatas läbirääkimised kaks kuud hiljem kättemaksuks selle eest, et Cabo Verde andis USA-le välja Colombia kodaniku Alex Saabi, keda süüdistati osavõtus Venezuela sotsialistide liidri rahapesust.

Opositsioon taotleb vabu ja õiglasi presidendivalimisi, mis peaksid toimuma 2024. aastal, samas kui Caracas soovib, et rahvusvaheline üldsus tunnistaks Madurot õiguspärase presidendina ja tühistaks sanktsioonid.

Petro on osalenud vahendamises sestsaadik, kui temast sai augustis oma riigi esimene vasakpoolne president.

Ta taastas diplomaatilised suhted Venezuelaga esimest korda pärast 2019. aastat, mil endine president Iván Duque keeldus tunnustamast Maduro valimisi.

Venezuela korraldab nüüd omakorda ka rahukõnelusi Colombia valitsuse ja riigi viimase ametliku mässuliste rühmituse, Rahvusliku Vabastusarmee (ELN) vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles