Aserbaidžaan ei nõustu Armeeniaga Macroni vahendusel kõnelusi pidama

Copy
Aserbaidžaani president Ilham Alijev (vasakul), Prantsuse president Emmanuel Macron (vasakult teine), Armeenia peaminister Nikol Pašinjan ja Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Michel Prahas 6. oktoober 2022.
Aserbaidžaani president Ilham Alijev (vasakul), Prantsuse president Emmanuel Macron (vasakult teine), Armeenia peaminister Nikol Pašinjan ja Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Michel Prahas 6. oktoober 2022. Foto: LUDOVIC MARIN/AFP/Scanpix

Aserbaidžaani president Ilham Alijev tühistas reedel kavandatud kohtumise põlisvaenlase Armeenia peaministriga, sest too nõudis vahendajaks Prantsuse presidenti Emmanuel Macroni.

Aserbaidžaan süüdistab Prantsusmaad Mägi-Karabahhi konfliktis Armeenia toetamises.

Alijev teatas reedel, et ei kohtu 7. detsembril Brüsselis Armeenia peaministri Nikol Pašinjaniga, sest too nõuab Macroni osavõttu vahendajana.

Pašinjan oli nõustunud kohtumisega ainult tingimusel, et osa võtab Prantsuse president Macron, ütles Alijev Bakuus rahvusvahelisel konverentsil. «See tähendab, et kohtumist ei toimu.»

Armeenia ei ole teadet kommenteerinud.

Armeenia ja Aserbaidžaan on pidanud Mägi-Karabahhi pärast maha kaks sõda. 2020. aasta sügisel kuus nädalat kestnud nõudis kummalgi poolel üle 6500 elu ja lõppes Venemaa vahendatud relvarahuga.

Viimasel ajal on riigid hakanud Euroopa Liidu ja USA vahendusel rahuleppe kallal töötama.

Oktoobris taunis Alijev Macroni avaldust, et «Aserbaidžaan alustas kohutavat sõda paljude surnute ja metsikute stseenidega».

Aserbaidžaani välisministeerium ütles tookord, et Bakuu on sunnitud mõtlema ümber Prantsusmaa rolli osas rahukõneluste vahendajana.

Alijev ja Pašinjan on kohtunud sel aastal mitu korda Brüsselis ja Moskvas. Oktoobris kohtusid nad Prahas kõnelustel, mida vahendasid Macron ja Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Michel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles