Nobeli rahupreemia võtab vastu Valgevene vangistatud aktivisti naine

Copy
Nobeli rahupreemia pälvinud Valgevene inimõiguslane Aless Bjaljatski.
Nobeli rahupreemia pälvinud Valgevene inimõiguslane Aless Bjaljatski. Foto: TATYANA ZENKOVICH/EPA/Scanpix

Ühe selle aasta Nobeli rahupreemia laureaadi, Valgevene vangistatud inimõigusaktivisti Aless Bjaljatski abikaasa Natalja Pintšuk võtab eelseisval pidulikul tseremoonial auhinna vastu tema asemel, ütlesid korraldajad reedel.

«Me oleme väga õnnelikud, et ta on saanud välja Valgevenest ja kõik on korraldatud tema jaoks, et ta saaks osaleda tseremoonial Oslo linnavalitsuses 10. detsembril,» ütles Nobeli instituudi juht Olav Njølstad AFP-le saadetud e-kirjas.

Bjaljatski (60) pälvis maineka auhinna oktoobris koos Vene inimõigusrühmituse Memorial ja Ukraina Kodanikuvabaduste Keskusega (CCL), mis dokumenteerivad Venemaa sõjakuritegusid Ukraina rahva vastu.

Memoriali esindab selle juhatuse esimees Jan Ratšinski ja CCL-i selle direktor Oleksandra Matvijtšuk.

Auhind antakse kolmikule üle 10. detsembril Norra pealinnas Oslos peetaval galal.

Bjaljatski pandi vangi pärast ulatuslikke meeleavaldusi 2020. aastal, kui Valgevene autoritaarne president Aljaksandr Lukašenka väitis enda võitu valimistel, mida rahvusvaheline kogukond on pidanud võltsituiks.

Sümboolne valik selle aasta Nobeli rahupreemia kategoorias tähistab vastupanuvõitlust kolme riigis, mis on segatud Ukraina sõtta ning mille tõttu on kogu Euroopa sattunud rängimasse julgeolekukriisi pärast Teist maailmasõda.

Nobeli komitee ütles, et austab kolmikut nende võitluse pärast inimõiguste, demokraatia ja rahuliku kooseksisteerimise eest kolmes naaberriigis Valgevenes, Venemaal ja Ukrainas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles