IGOR TARO UKRAINA PÄEVIK Vene mobilisatsiooni ainuke mõju on ajaraiskamine

Igor Taro
Copy
Vene ajateenistujad.
Vene ajateenistujad. Foto: SERGEY PIVOVAROV / REUTERS / Scanpix
  • Hersonis pommitamise tagajärjel 15 hukkunut.
  • Putini kohtumine võlts-sõduriemadega televisioonis näitab tõsiseid probleeme.
  • Ainult 10 protsenti ukrainlastest toetab võimalikke läbirääkimisi.

UKRAINA PÄEVIK 25.11: madalam aktiivsus rindetegevuses võib olla seotud ilmastikuga. Üldjoontes survestab Ukraina põhja- ja lõunapoolsetest sektorites ning vene okupandid jätkavad peaga vastu seina jooksmist keskmisel lõigul Bahmuti ja Donetski piirkondades.

Vene okupantide kaotused Ukraina peastaabi andmeil päeva alguses -
isikkoosseisu 86 150 (+430) 
tanke 2899 (+1)
soomukeid 5844 (+5)
suurtükke 1895 (+6)
raketiheitjaid 395
õhutõrjesüsteeme 209
lennukeid 278
helikoptereid 261
droone 1553 (+6)

Luhanski operatiivsuunal on lahinguid Svatovost loodes Stelmahhivka kõrval ning Kreminnast läänes Dibrova juures. Võimalik, et seal on ka mingeid edusamme, aga hetkel veel määramatus selles osas. Maastik paistab mudane. Ukrainlased driftivad uljalt poristel teedel.

Samaaegselt näitavad venelased kraavikaevamist ja betoonist püramiidide paigutamist. Ju on neil ikkagi hirm ukrainlaste pealetungi ees. Muidu ilmselt nii suuri pingutusi ei tehtaks. Ilmselt suurim hirm on Bilogorivka pärast, seda on rünnatud järjepidevalt Lõssõtšanski poolt.

Bahmuti suund on sarnane. Vene okupandid paistavad seal justkui peaga vastu seina jooksvat, kuigi sein saab samuti haiget. Seal on ilmselge poliitiline suunis saavutada Donetski oblasti hõivamine ja vene kindralid teevad, mis suudavad ja mida oskavad.

Ukraina, 25. novembril 2022.
Ukraina, 25. novembril 2022. Foto: Igor Taro

Üldine väga lihtne ennustus on, et venelased jätkavad seal ja Luhanski suuna samasisulist tegevust kuni lõpuni. Need rünnakukatsed ei vaibu ilmselt enne, kui venelased end Ukraina pinnalt kokku pakivad. Möödunud päeval Soledari juures, Bahmutist kagus ja lõunas seis sama.

Donetski piirkonas proovisid vene okupandid taas lõuna poolt tiivata Pervomaisket, kuid Neverske kandis andsid ukrainlased varitsusest neile tappa. See on Avdiivka kaugelt tiibamise suund. Lähedalt tiibamine Opõtne juures hetkel seisab.

Lõuna pool toimusid pealetungikatsed Marjinka asula sees ja Novomõhhailovka piiridel. Viimane on katse jõuda Vugledari tagalasse. Seal on ka läbimurdmatu sein olnud suvest saati.

Zaporižžja rindel on ukrainlased teinud paar prisket laskemoona põrutust Vassõljivkast lõunas ja Tokmakist kagus. Kas siis moonalaod või okupantide koondumisalad koos tehnikaga. HIMARS nuhtles Tšaplinka lennuvälja ja Skadovski ümbrust. Need lasevad enamasti luuratud sihtmärke.

Kokku on ukrainlased teinud 9 õhulööki, lisaks kolm lööki õhutõrje pihta. Raketiväed tabasid 5 okupantide koondumisala ja ühe juhtimispunkti. Plahvatusi oli Armjanskis Krimmi poolsaare sisseisõidul, mis on HIMARSI laskekauguse piiril ja mille evakueerimist okupandid enne eitasid.

Vene okupandid jätkavad jõhkrat Dnepri paremkalda pommitamist. Seekord hukkus Hersonis juba 15 rahumeelset elanikku. Olukord seal muutub keerulisemaks, Ukraina alustas rongidega evakueerimist. Elektriühendus lubatakse seal taastada 3-4 päeva jooksul.

Krimmi poolsaarel polnud küll märkimisväärseid vahejuhtumeid, kuid Simferopolis läbiviidavad õhurünnakute treeningud ja poolsaare põhjapool intensiivselt rajatavad kaitsemeetmed võivad olla märgiks, et Moskva peab Ukraina üksuste jõudmist lähiajal poolsaare piirile tõenäoliseks.

Kiievi olukord elektriga on selline, et 30 protsenti tarbimisvajadusest on tagatud. See tähendab 4 tundi elektrivooluga ja 8 tundi ilma. Raketirünnakute järel soovivad 86 protsenti ukrainlastest okupantide väljapeksmist ja 10 protsenti peavad võimalikuks läbirääkimisi. Kaitsetahet need raketid ei vähenda.

Olen sellist ütlemist kohanud: «Valgust ja vett meil ehk pole, aga pesemata ja pimedas elab endiselt Venemaa.»

Putin etendas televisioonis kohtumist sõduriemadega. Päris sõduriemasid muidugi Kremli füüreri jutule ei lasta. Ajakirjanikud on juba kindlaks teinud, et naised laua taga olid mingisugused Jedinaja Rossija aktivistid. Diktaator peab näitama reageerimist, kuna olukord on kehva.

Venemaa pole mobilisatsiooniga saavutanud väljakuulutatud eesmärki - rinnetel pole edenemist ja ilmselt ei paista ka perspektiiv kuigi lootusrikas. Ilmselt oli mobilisatsiooni mõju lihtsalt ukrainlaste vastupealetungi hoo mahapidurdamine mõneks ajaks ning ajavõit. Mitte kvaliteedi kasv.

Diplomaatiarindel käib võitlus naftahinna lae kehtestamise üle. Vahemeremaade soovitud lagi 60-70 dollari vahel ei mõjutaks midagi. Ukraina toetab 30, kui Venemaa tootmiskulud 20 juures. Kreml ähvardab hinna piirajatele mitte müüa, aga see on bluff, et hirmutada kõhklejaid.

Kõrge hinnalagi tooks kaasa suuremat kasu Venemaale ja väiksemat kasu kehtestajatele. Madal hinnalagi ja Venemaa loobumine müügist tähendaks Venemaale null kasu, aga müümine küll väiksemat, kuid siiski ennustatavat rahavoogu. Seega peaks kehtestama madala lae.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles