Saksa valitsus asub kodakondsuse omandamist lihtsustama

Copy
Kantsler Olaf Scholz.
Kantsler Olaf Scholz. Foto: LISI NIESNER/REUTERS/Scanpix

Euroopa Liidu suurima elanike arvuga riigi Saksamaa sotsiaalliberaalne valitsus on asunud lihtsustama kodakondsuse omandamise reegleid.

Kantsler Olaf Scholz ütles täna videoläkituses, et Saksamaast on saanud juba ammu paljude jaoks «lootuste riik» ja on hea, kui riigis juurdunud inimesed otsustavad võtta kodakondsuse.

«Saksamaa vajab paremaid reegleid kõigi nende toredate naiste ja meeste naturaliseerimiseks,» ütles Scholz.

Kodakondsusreeglite ümberkorraldus on üks mitmest reformist, milles Scholzi vasaktsentristlikud sotsiaaldemokraadid, rohelised ja liberaalsed Vabad Demokraadid eelise aasta detsembris võimule tulles kokku leppisid.

Siseministeerium teatas eile, et seaduseelnõu mustand on sama hästi kui valmis.

Eelmise aasta koalitsioonileppes tehti ettepanek, et viis aastat Saksamaal elanud inimestel oleks õigus taotleda kodakondsust, ja «erakordsete intergratsioonisaavutuste» korral oleks see aeg kolm aastat. Praegu kehtivates seadustes on need tärminid vastavalt kaheksa ja kuus aastat.

Saksamaal sündinud lapsed saavad automaatselt kodakondsuse, kui üks vanem on viis aastat seaduslikult riigis elanud.

Valitsus tahab tühistada ka piirangud topeltkodakondsusele. Praegu peavad inimesed riikidest välja arvatud Euroopa Liidu liikmed ja Šveits mõningate eranditega loobuma Saksa kodakondsust taotledes senisest kodakondsusest.

Siseminister Nancy Faeser ütles, et kodakondsuse ooteaja lühendamine on ajend tõhusamaks intergratsiooniks.

Kodakondsusseadused peavad kajastama tegelikkust, ütles ta. «Me oleme mitmekesine, nüüdisaegne immigratsiooniriik, ja minu arvates peavad seadused seda peegeldama.»

Ametlikel andmetel võttis eelmisel aastal Saksa kodakondsuse 131 600 inimest, veerand neist teistest EL-i riikidest. Kodakondsuse saajate arv oli 20 protsenti suurem kui aasta varem, kuna kodakondsus anti paljudele süürlastele.

Saksamaa elanike arv on 84 miljonit.

Paremtsentristlik opositsioon on kodakondsuse ooteaja lühendamise vastu.

«Saksa kodakondsuse odavalt müümine ei aita intergratsioonile kaasa, selle tulemus on täpselt vastupidine ning see käivitab täiendava illegaalse immigratsiooni tõmbeefekti,» ütles konservatiivist parlamendiliige Alexander Dobrindt täna ajalehes Bild.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles