Valgevene välisminister Makei suri ootamatult (11)

Copy
Vene välisminister Sergei Lavrov (vasakul) ja Valgevene välisminister Vladimir Makei (paremal).
Vene välisminister Sergei Lavrov (vasakul) ja Valgevene välisminister Vladimir Makei (paremal). Foto: Reuters / Scanpix

Valgevenes suri täna 64-aasta vanuses ootamatult autoritaarse presidendi Aljaksandr Lukašenka lähedane liitlane välisminister Uladzimir Makei, vahendas portaal Unian Valgevene riigimeediat.

Ministri surmast teatas Valgevene välisministeeriumi pressiesindaja Anatoli Glaz, kes ei ole veel surma põhjust täpsustanud. 

«See on Ukraina sõja seisukohalt oluline, sest Valgevene on Venemaa liitlane ja konflikti üks suuremaid tugipunkte,» kirjutab Briti ajaleht The Guardian. 

Makei osales selle nädala alguses Jerevanis toimunud kollektiivse julgeoleku lepingu organisatsiooni (KJLO) konverentsil ja pidi ülehomme kohtuma Venemaa välisministri Sergei Lavroviga.

Enne 2020. aasta presidendivalimisi ja massilisi valitsusvastaseid proteste Valgevenes oli Makei üks Lääne suhete parandamise algatajatest, kuid muutis siis järsult oma seisukohti ning väitis, et vastupanuliikumise algatasid USA ja Lääne-Euroopa spioonid.

«Oleme šokeeritud teadetest Valgevene Vabariigi välisministeeriumi juhi Uladzimir Makei surma kohta,» postitas Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova oma Telegrami-kanalis. «Ametlik kaastunne avaldatakse peagi.»

Minski Riikliku Pedagoogilise Võõrkeelte instituudi lõpetanud Makei oli endine polkovnik, kes teenis nii Venemaa kui Valgevene relvajõududes. Enne välisministriks saamist 2012. aastal oli Makei Lukašenka kantseleiülem.

Tema välisministriks oleku ajal langes Valgevene Lääne korduva kriitika alla opositsiooni üha karmima mahasurumise, kahtlaste valimiste ja Ukraina sõja ajal Vene vägede sinna paigutamise eest, kirjutas uudisteagentuur Associated Press.

Septembris kaitses ta Valgevene positsiooni ÜRO Julgeolekunõukogus.

«Valgevenet nimetatakse agressori kaasosaliseks või isegi konfliktiosaliseks. Oleme öelnud ja ütleme jätkuvalt: Valgevene pole kunagi sõda propageerinud. Aga me pole ka reeturid! Meil on liitlaskohustused ning me järgime rangelt rahvusvahelisi leppeid, mille osalised oleme,» ütles ta.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles