Ekvatoriaal-Guinea president võitis kuuenda seitsmeaastase ametiaja

Copy
Ekvatoriaal-Guinea president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo.
Ekvatoriaal-Guinea president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo. Foto: Ludovic Marin/Reuters/Scanpix

Ekvatoriaal-Guinea kauaaegne valitseja Teodoro Obiang Nguema Mbasogo valiti 94,9 protsendiga häältest kuuendaks ametiajaks tagasi, teatasid laupäeval valimisametnikud, nimetades osaluseks 98 protsenti.

80-aastane Obiang, kes haaras võimu 1979. aasta riigipöördega, on maailma kõige kauem valitsenud riigipea, kui monarhid välja arvata. Ametlikult pole teda kunagi tagasi valitud alla 93 protsendise toetusega.

Valimiskomisjoni juht Faustino Ndong Esono Eyang kinnitas, et Obiang teenib kõrgeimal ametikohal veel seitse aastat. Komisjoni teatel oli valimisaktiivsus 98 protsenti.

Selline ülekaalukas edu naftarikkas ja autoritaarses Kesk-Aafrika riigis, kus poliitiline opositsioon on äärmiselt nõrk, oli laialdaselt oodatud.

Obiangi toetab 15 parteist koosnev koalitsioon, sealhulgas tema kõikvõimas valitsev Ekvatoriaal-Guinea Demokraatlik Partei (PDGE).

PDGE, mis oli kuni 1991. aastani riigi ainuke legaalne poliitiline liikumine, võitis ka kõik kohad rahvusassamblees ja senatis.

Opositsioonikandidaatide Andres Esono Ondo ja Buenaventura Monsuy Asumu võidetud toetusprotsendid jäeti avalikustamata, mõlemad kogusid vaid paar tuhat häält.

«Hääletuse lõplikud tulemused on taas kord meie kasuks,» kirjutas Obiangi poeg, asepresident Teodoro Nguema Obiang Mangue Twitteris.

«Me tõestame jätkuvalt, et oleme suurepärane erakond.»

Obiang on valitsenud Ekvatoriaal-Guinead enam kui 43 aastat pärast oma onu Francisco Macias Nguema kukutamist, kes seejärel ka hukati mahalaskmise läbi.

Obiang on alles teine ​​​​president Ekvatoriaal-Guineas, mis iseseisvus 1968. aastal pea kaks sajandit valitsenud koloniaalvõimust Hispaaniast.

Transparency Internationali 2021. aasta korruptsioonitajumise indeksis oli Ekvatorial-Guine 180 riigi seas 172. kohal.

Sahara-tagustest riikidest on see rikkuselt ühe elaniku kohta kolmas, kuid jõukus on koondunud vaid üksikute perede kätte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles