VIDEOD ⟩ Piirangutest kurnatud hiinlased nõuavad kommunistliku liidri tagasiastumist

Copy
Koroonameetmete vastane meeleavaldus Shanghais.
Koroonameetmete vastane meeleavaldus Shanghais. Foto: - / AFPTV / AFP / Scanpix

Covid-19 leviku piiramiseks lukku pandud Shanghai elanikud tulid täna varahommikul tänavatele ja nõudsid karmide meetmete lõpetamist.

Protestid nulltolerantsist lähtuva Hiina koroonapoliitika vastu levivad üle riigi. Üheks tõukeks sai 10 inimese elu nõudnud tulekahju Xinjiangi piirkonna pealinna Ürümqi kortermajas.

Sotsiaalmeedias väidetakse, et lukustusmeetmed takistasid neljapäeval Ürümqi tulekahju kustutamist, ja nõutakse nende lõpetamist.

Shanghai kesklinnas Wulumuqi ehk mandariini keeles Ürümqi tänaval skandeerisid meeleavaldajad sotsiaalmeediasse jõudnud kaadrite põhjal «Xi Jinping, astu tagasi!», ilmutades harvaesinevat avalikku vastuseisu võimudele.

Kohalviibijate videol on näha inimesi kogunemas Shanghai kesklinna kümmet Ürümqi tulekahjus hukkunut mälestama.

Ohvreid mälestati ka ülikoolides üle riigi, ilmneb samuti sotsiaalmeediasse jõudnud kaadreilt.

Üks Shanghai protestides osalenud, kuid nimetuks jääda soovinud inimene ütles, et nad jõudsid meeleavaldusele kell 2 öösel, siis olid inimesed juba kohal, asetasid kõnniteele lilli ja skandeerisid loosungeid.

«Väikseid kokkupõrkeid oli, aga üldiselt oli korrakaitse viisakas,» ütles ta. «Paar  inimest viis politsei teadmata põhjustel minema.»

Ametivõimud takistasid protesti arutelu sotsiaalmeedias, kõik viited Shanghai tänavatel toimunule kadusid Twitteri-laadselt Weibo platvormilt kohe, kui sinna ilmuda jõudsid.

Hiina järgib endiselt koroonapoliitikas ranget nulltolerantsi, mis tähendab, et isegi väikesed haiguspuhangud võivad viia tervete linnade sulgemise ja karantiinikorraldusteni.

Rohkem kui 25 miljoni elanikuga Shanghai oli aasta algul kaks kuud lukus, nii et linnas hakkas tekkima toidupuudus.

Avalikkuse vastuseisu kooroonameetmetele on hoogustanud juhtumid, kus koroonapiirangud on takistanud kiirabi või päästeteenistuse tööd ja viinud surmajuhtumiteni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles