Lõuna-India mees pani end protestiks hindi keele vastu põlema

Copy
Dravida Munnetra Kazhagami (DMK) partei liikmed ja sugulased matavad Thangaveli, kes end süütas põlema protestiks hindi keele pealesurumise vastu.
Dravida Munnetra Kazhagami (DMK) partei liikmed ja sugulased matavad Thangaveli, kes end süütas põlema protestiks hindi keele pealesurumise vastu. Foto: AFP / Scanpix

Lõuna-Indias Tamil Nadu osariigis pani kaheksakümnendates eluaastates mees end põlema protestiks New Delhi võimude katse vastu suruda kõikjal riigis peale hindi keelt, mida räägitakse peamiselt riigi põhjaosas, ütles politsei pühapäeval.

Keel on indias tundlik teema. Riigis kõneldakse sadu keeli ja murded, ametliku keelena käibib inglise keel, kuid osariikide võimud kasutavad asjaajamiseks kohalikke keeli.

2011. aasta rahvaloenduse põhjal räägib hindi keelt alla poole India elanikest, vaid ligi 44 protsenti.

Oktoobris tegi aga rühm parlamendiliikmeid eesotsas mõjuvõimsa siseministri Amit Shahiga ettepaneku muuta hindi keel ametlikuks riigikeeleks ning hakata andma selles ka meditsiini- ja tehnikaharidust, mis praegu on ingliskeelne.

Hindu rahvuslasest peaminister Narendra Modi on rääkinud inglise keele kasutamisest kui «orjamentaliteedist» ja soovitanud edendada India keeli.

Vastaste väitel on valitsuse juttude taga soov suruda kõikjal riigis peale hindi keelt, mida lõunas peaaegu ei kõneldagi.

Enamik Lõuna-India keeli on draviidi keeled, mis on indoeuroopa keelkonda kuuluvast hindi keelest täiesti erinevad.

Nii astuski 85-aastane MV Thangavel oma keele eest välja, valades end bensiiniga üle ja süüdates põlema, ütles politsei.

Vanamehel oli käes plakat tamilikeelse kirjaga: «Modi valitsus, lõpeta hindi keele pealesurumine. Miks peame valima hindi oma rikkaliku kirjandusega tamili keele asemel. See mõjutab noorte tulevikku.»

Kohalik politseinik ütles AFP-le, et Thangavel tappis end.

«Ta kirjutas keskvalitsuse vastase loosungi,» ütles ta.

Thangavel korraldas protestiaktsiooni laupäeval Salemi linnas Tamil Nadu võimuerakonna DMK büroo ees, sest oli partei liige.

Partei esimees MK Stalin, kes on samuti Modi keelepoliitikat kritiseerinud, avaldas Thangaveli perekonnale kaastunnet, kuid manitses teisi nii äärmuslikest sammudest hoiduma.

«Jätkakem võitlust hindi keele kehtestamise vastu poliitiliselt ja demokraatlikult,» ütles ta.

Tagasi üles