Riigimeedia: São Tomé ja Príncipe nurjunud putšis tapeti neli inimest

Copy
Hiina president Xi Jinping võõrustas 2018. aasta 5. septembril São Tomé ja Príncipe peaministrit Patrice Trovoadat Pekingi Rahva Suures Aulas.
Hiina president Xi Jinping võõrustas 2018. aasta 5. septembril São Tomé ja Príncipe peaministrit Patrice Trovoadat Pekingi Rahva Suures Aulas. Foto: Huang Jingwen / Xinhua / Scanpix

Atlandi ookeanis paiknevas pisikeses Aafrika saareriigis São Tomé ja Príncipel tapeti nurjunud riigipöördekatse käigus neli inimest, vahendas riigimeedia pühapäeval relvajõudude staabiülema andmeid.

Sõjavägi, mis reedel nurjas putšikatse selles portugalikeelses mikrosaareriigis, mida on seni peetud demokraatia majakaks Aafrikas, teatas, et «neli inimelu kaotati» sõjaväe peakorteris puhkenud «tulevahetuses».

Peaminister Patrice Trovoada ütles uudisteagentuurile STP-Press, et neli kodanikku ja 12 sõdurit ja võitlejat Lõuna-Aafrika Vabariigi ametlikult laiali saadetud Buffalo Battallionist ehk Pühvlite Pataljonist olid seotud öise riigipöördekatsega.

Armee teatas pühapäeval, et putšikatsega oli seotud 12 tegevväelast.

Nad «neutraliseeriti ja võeti kinni», kui nad üritasid joosta tormi sõjaväelistele kohtadele. Kolm neist suri haavadesse, ehkki armee püüdis nende elusid säästa neid haiglasse viies, lisas Trovoada.

Üks ohvreist oli Arlécio Costa, kes oli omal ajal palgasõdur apartheidi-aegses Lõuna-Aafrika Vabariigis, samas Pühvlite Pataljonis, mis saadeti laiali 1993. aastal. Trovoda nimetas Costat üheks putšikatse peamiseks kavandajaks.

Armee ütles üksikasju lisamata, et Costa suri reedel pärast kinnivõtmist, kui ta «hüppas sõidukist välja». Costa võeti 2009. aastal kinni süüdistatuna riigipöörde kavandamises.

Neli meest, teiste seas rahvusassamblee endine eesistuja Delfim Neves, püüdsid rünnata armee peakorterit ööpimeduses, ütles Trovoada reedel tehtud videopöördumises, mida kinnitas justiitsminister.

Trovoada sõnul oli Neves üks mitmest vahi alla võetud inimesest.

Kohtuallikas ütles AFP-le, et kaks juurdlust on algatatud seoses väidetava rünnakuga sõjaväekasarmutele São Tomé linnas ning nelja kahtlusaluse «piinamise» ja «mõrvaga».

Valitsus mõistis pühapäeval hukka «vägivaldse katse muuta põhiseaduslikku korda», lubades ühtlasi uurida surmajuhtumeid ning riigipöördekatset.

Võimude kohaselt siirdub saareriiki rahvusvaheline uurijate rühm, kes toetavad kohalikke kolleege. Valitsus kutsus haiglapersonali valvama ohvrite surnukehi.

Anonüümselt AFP-ga kõnelenud naissoost kohalik elanik ütles, et kuulis «automaatide ja raskerelvade tärinat, aga ka plahvatusi, armee peakorteri siseruumidest kahe tunni kestel» riigi pealinnas São Tomés.

Videosõnumis, mille õigsust kinnitas ja mille saatis AFP-le peaministri pressiteenistus, on näha laua taga istuvat Trovoadat, kes ütleb, et tahab «rahustada» elanikkonda ja «rahvusvahelist kogukonda».

Trovoada ütles algselt, et üks sõdur on võetud pantvangi ja ta on haavatud, ent ta suudab taastuda mõne päevaga.

Endine Portugali koloonia Guinea lahes on äärmiselt vaene riik, mille 215 000 elanikku sõltuvad rahvusvahelisest abist. Ent samas on mikroriiki kiidetud poliitilise stabiilsuse ja parlamentaarse demokraatia poolest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles